Vlada J. Kosor je uteg oporavka države

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zašto Jadranka Kosor ne raspiše izbore? Kako ne shvaca da su njen HDZ i ekipa koja je na vlasti najveci uteg oporavka Hrvatske?, pitanja su koja je postavio saborski zastupnik Damir Kajin na konferenciji za novinare u Pazinu. "Kako ona ne razumije da u Hrvatsku nece doci relevantan kapital dok je HDZ na vlasti? Zar toj Vladi nije stalo do Hrvatske?", pita Kajin.

Podsjetio je na svoju prognozu iz 2008. da ce Hrvatska dosegnuti dno oko Uskrsa 2011. s najmanje 340 tisuca nezaposlenih te ukazao da danas nezavisni ekonomski strucnjaci govore o 350 tisuca nezaposlenih. Brojku nezaposlenih Kajin naziva tragedijom, ali ukazuje i na još veci problem - broj zaposlenih koji je manji od 1,4 milijuna. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, koje je citirao, od rujna 2009. do rujna 2010. broj zaposlenih je smanjen za 116.911. Dok se cijela Europska unija oporavlja u Hrvatskoj ove godine nece biti rasta BDP-a, ali ce biti vala poskupljenja koji je vec krenuo sa skupljim benzinom, upozorava Kajin.

"2011. smo tamo gdje smo bili 1999. kada je Hrvatska bila izolirana i financijski blokirana te prepuštena sama sebi", ocjenjuje Kajin. Izbore navodi kao jedan od izlaza dok, na pitanje novinara, koji bi bili drugi izlazi kaže da ih u kratko vrijeme nema.

Dok politika izlazi iz Nadzornih odbora u njih ulaze predstavnici krupnog kapitala, poput Agrokora u Croatia osiguranje ili Adrisa u INA-u, što Kajin naziva sukobom interesa na kvadrat.

Tvrdi i da se u Istri treba postici konsenzus oko investicija pri cemu je spomenuo nastavak radova na Ipsilonu. TE Plomin 3 mu ne smeta, ali neka ide na medunarodni natjecaj i neka se gradane Labinštine pita što misle. Investicije znace nova radna mjesta, ali one ne smiju biti u sukobu s ekološkim standardima. 


Podijeli: Facebook Twiter