Vlada i u Kini traži kupce za škverove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon obilaska korejskih brodograditelja u nastojanju da se za domace navoze ipak pronade kupac u drugom i posljednjem pokušaju privatizacije, delegacija Ministarstva gospodarstva, predvodena državnim tajnikom Ruderom Friganovicem, otputovala je na novi «road show», ovoga puta u Kinu.

Kako doznajemo iz neslužbenih, ali dobro upucenih izvora, razgovori s najvecim korejskim brodograditeljima zasad su rezultirali nacelnim iskazivanjem interesa Samsunga, ali - kako tvrde naši izvori - samo za splitsko Brodogradilište specijalnih objekata (BSO). U tom malom škveru vide potencijal za gradnju turistickih i brodova za prijevoz rasutog tereta, takozvanih bulk carriera.

Prema dostupnim saznanjima, i dalje nema nijednog novog igraca koji je otkupio ponudbenu dokumentaciju za neko domace brodogradilište. Zasad su to, a natjecajni rok istice 19. travnja, osim A-tec Industriesa ucinili splitski trgovac nekretnina Slobodan Ljubicic za Brodotrogir, milijarder Philip Zepter za Brodogradilište Kraljevicu, šibenski poduzetnik Goran Prgin i njegov NCP za BSO dok je samoborska tvornica vijaka DIV i jedan od vecih dobavljaca škverova otkupila natjecajnu dokumentaciju za Brodosplit, Brodotrogir, 3. maj i pulski Uljanik.

Interes i ulaznicu da mogu obaviti «due diligence» za Brodosplit, koji u ovom trenutku zadaje najvece glavobolje odgovornima u Vladi koji ne znaju što uciniti s njegovih 4.000 radnika i šest brodova u knjizi narudžbi ako ne stigne nijedna ozbiljna ponuda, iskazali su i Indijci, a navodno je rijec o kompaniji koja proizvodi željeznicke vagone.


Podijeli: Facebook Twiter