Vlada i sindikati postigli dogovor, nema štrajka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikati državnih i javnih službi danas su parafirali sporazum s Vladom o načinu na koji će se povećati plaće državnim i javnim službenicima u vrijeme kada će Hrvatska ostvariti rast i kada će državni proračun to moći izdržati, nakon čega je otkazan štrajk koji su sindikati najavili za srijedu, 5. lipnja.

- Današnjim parafom poslali smo u sve sindikate obavijest da se otkazuju štrajkaške aktivnosti, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec nakon završetka pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Vlada se sporazumom obvezala da ove godine neće smanjivati razinu plaća i dodatka za radni staž. Precizirano je da će Vlada i sindikati sjesti za stol nakon što tri uzastopna tromjesečja BDP bude pozitivan, odnosno veći od nule, i pregovarati o načinu i modalitetu povećanja koeficijenata za plaće, uz uvjet da deficit državnog proračuna bude manji od 3 posto, rekao je Mihalinec.

Na četverosatnim pregovorima nije se pojavio predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, no Mihalinec je kazao da razlog njegova izostanka nije nikakav protest, već je na putu. Nitko od sindikalaca nije parafirao sporazum u Ribićevo ime, već će o tome odlučiti tijela Matice.

Mihalinec je pojasnio da parafiranje sporazuma znači "da smo se sporazumjeli u dovoljnoj mjeri da se obustave štrajkaške aktivnosti, a sporazum će procijeniti naša tijela - ako smatraju da smo loše potpisali, odredit ćemo nove termine sindikalnih aktivnosti".

Upitan po čemu se razlikuje današnji sporazum od jučerašnjeg prijedloga, naglasio je da su jučer bili predloženi uvjeti po kojima bi realizacija sporazuma bila moguća tek 2016., 2017. ili neke kasnije godine. Smatra da je današnji sporazum pošteniji i bolji, a onakvim sporazumom obvezali bi se na čekanje idućih sedam godina, bez obzira ima li ili nema novca u državnom proračunu.

"Svi želimo i nadamo se da će se Hrvatska i gospodarstvo oporaviti i da će BDP biti pozitivan, a tada nastupa trenutak pregovora", kazao je Mihalinec.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić naglasio je da su u Vladi jako zadovoljni što su postigli sporazum sa sindikatima o načinu na koji će se povećati plaće u državnim i javnim službama.

Vezano uz socijalni dijalog, istaknuo je da je Vlada jučer na sastanku predložila sporazum o socijalnom miru sa sindikatima državnih i javnih službi, koji će se "brusiti sljedećih mjeseci". U tom sporazumu definirat će se pravila ponašanja kada je dobra ili loša situacija u državi, a Mrsić je pritom izrazio nadu da će ga svi zaključiti u dobroj vjeri.

Stipić: Preporod neće potpisati sporazum s Vladom

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić poručio je danas da Preporod neće potpisati predloženi sporazum o promjeni visine plaće zaposlenih u državnim i javnim službama, jer "nije na prodaju i s njim se ne može trgovati".

Stipić je na konferenciji za novinare podsjetio da je jučer održan sastanak s Vladom na kojem je sindikatima ponuđen sporazum kojim se uređuje povećanje plaća nakon završetka krize, čime bi se riješilo pitanje smanjenja bruto plaća za 3 posto.

Prijedlog da će se tih 3 posto vratiti kada BDP dođe na razinu 2008. nije prihvatljiv i Preporod to neće potpisati, posebice zato jer je sporazum pisan po matrici četiri slična, ranijih godina potpisana sporazuma.

To je "futuristički manifest", koji sada ne nudi ništa, ni 5 kuna, nego u budućnosti, i tako se već godinama kupuje socijalni mir, rekao je Stipić. Radi se o "odgođenom sindikalizmu" a u tu matricu, "koju je stvorio Vilim Ribić, zajedno sa Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor, sada je upao i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić".

Dodao je da sindikati koji će potpisati sporazum ništa ne traže niti im Vlada želi išta dati pa je sve to žalosno. "Jesam za borbu, da se borimo za sebe, ali ne preko nečijih leđa, osobito ne preko leđa učenika", kazao je Stipić. (Hina)

Buršić: Trebali smo bar pokazati zube!

- Upravo su nam javili da je postignut dogovor da nam se plaća više ne umanjuje i da nam se ne derogiraju prava iz kolektivnog ugovora, a ovisno o rastu BDP-a prava će nam se vraćati.

Više detalja još ne znamo, a što se tiče štrajka, mislim da smo trebali bar jedan dan pokazati zube!, izjavio je pola sata nakon završenog procesa mirenja između sindikata javnih i državnih službi te Vlade, Denis Buršić županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) koji je u Poreznoj upravi u Puli već izvršio sve potrebne pripreme za početak štrajka.

Upravo je ovaj sindikat zajedno s Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama trebao pokrenuti dosad najveći štrajk u Hrvatskoj, a prvog su dana osim ureda državnih službi i porezne uprave, gdje djeluje SDLSN, u štrajku trebale biti i srednje škole čime bi došlo do odgađanja državne mature.

Trebali su im se priključiti učitelji u osnovnim školama i zaposlenici u visokom školstvu, te ostali sindikati, no očito je da će Hrvatska još morati pričekati na prvi generalni štrajk.

- Neki profesori su bili u dilemi štrajkati ili ne zbog pritisaka kojima su danima bili izloženi zbog državne mature, a to nije lako izdržati. Ništa se zapravo ne bi promijenilo da su se ispiti odgodili za par dana, maturanti bi svejedno maturirali, ali upitno je koliko bi se nastavnika zbog svega toga odazvalo štrajku, kaže nam Tanja Carić, povjerenica pulske Gimnazije gdje je cijeli kolektiv bio spreman podržati štrajk.

Budući da nastavnicima tek predstoji potpisivanje novog kolektivnog ugovora, Carić objašnjava da je ovaj dogovor između sindikata i Vlade tek prvi korak koji se odnosi na javne službe općenito, a upitno je hoće li se vratiti oduzeta prava djelatnika u školstvu koja su najviše srozana. Zasad je poznato da se dodatak za godine rada 4, 8, 10 posto neće dirati, dok su ostala specifična prava za sektor obrazovanja tek trebaju ispregovarati pa u konačnici ni neki budući štrajk u školama nije isključen. (M. JERIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter