Vlada i sindikati ponovno ce pregovarati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je pregovaracki odbor sindikata javnih službi pozvala na još jedan sastanak, danas u 13 sati, da bi sindikatima obrazovne vertikale te strukovnom sindikatu medicinskih sestara dala priliku da razmisle i potpišu dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU).

Obrazovnoj vertikali, odnosno znanosti, srednjem i osnovnom školstvu, ponovo ce biti ponuden i sporazum kojim ce se Vlada obvezati na donošenje nove Uredbe o posebnim dodacima na koeficijente od tri, pet, sedam i devet posto, ovisno o godinama staža. Istovremeno, tim se sporazumom srpanjsko povecanje osnovice u obrazovnom sustavu od 2,3 posto odgada za sijecanj iduce godine.

- Prije no što krenemo u postupak arbitraže, želimo još jednom mirnim putem pokušati riješiti spor. Sindikatima cemo ponuditi dodatak TKU-a te sporazum o dodacima na placu u obrazovanju i znanosti, kazao nam je Mirando Mrsic, ministar rada i mirovinskog sustava, te objasnio da na stolu nije ništa izvan dokumenata koji su s dijelom sindikata vec potpisani, odnosno dokumenta koji su obrazovnoj vertikali bili ponudeni na potpis.

Ako sam pozvan, ja cu se odazvati, kazao nam je Vilim Ribic iz sindikata znanosti i predsjednik Matice hrvatskih sindikata, navodeci da je za omekšavanje Vladine strane vjerojatno zaslužna izjava premijera Zorana Milanovica koji je u subotu medu ostalim rekao da ce se oduzeto radnicima vratiti kada bude bolja ekonomska situacija.

Stavove o TKU-u cetiri sindikata unutar Matice nisu promijenila. No, nije ni Vlada svoje pa se neslužbeno može cuti da se sindikati varaju ako misle da ce im biti ponudeno nešto izvan onog što je bilo na stolu. U dodatku TKU-a stoji da ce se za godinu dana, budu li okolnosti to dozvoljavale, razgovarati o mogucnosti povrata oduzetih materijalnih prava. Nikakvi dogovori izvan toga, uvjeravaju nas iz Vlade, nisu moguci. (G. GALIC/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter