Vlada i sindikati opet razgovaraju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada pokušava sa socijalnim partnerima - sindikatima i poslodavcima - što žurnije osmisliti i potpisati «Sporazum o gospodarskom oporavku». Što ce biti sadržaj tog dokumenta trebalo bi se znati u narednih sedam dana. Neslužbeno se može cuti da bi Vlada rado imala potporu i sindikata i poslodavaca za jesensko prekrajanje proracuna i bolne mjere koje se stalno najavljuju.

Medutim, dosadašnje iskustvo u pokušaju definiranja socijalnog sporazuma nije se pokazalo dobrim, pa je pod velikim upitnikom hoce li ta ideja proci i ovaj put. Iako su predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca u srijedu proveli gotovo šest sati razgovarajuci o funkcioniranju Gospodarsko-socijalnog vijeca (GSV), temu sporazuma o gospodarskom oporavku, tvrdili su, nisu dotaknuli. Ona je, ipak, navedena kao posljednji zakljucak današnjeg susreta.

- Nismo razgovarali što bi bio sadržaj Sporazuma - ustvrdio je Božidar Kalmeta, ministar prometa i predsjednik GSV-a. Kalmeta veli kako bi Vlada željela da se taj dokument donese «cim prije, do pocetka-sredine kolovoza». Premijerka Jadranka Kosor, koja je sudjelovala na jutarnjem dijelu sastanka, novinarima je objasnila kako je «najvažnije da se razgovara i pokuša dogovoriti sporazum kako bi socijalno partnerstvo trebalo izgledati u ovako teškim vremenima».

Nakon višemjesecnog bojkotiranja rada GSV-a, sindikati ce se vjerojatno vratiti u to savjetodavno tijelo. No, kada, znat ce se nakon što sve središnjice na svojim tijelima donesu odluke. Dogovoreno je da se odluke na GSV-u više nece donositi preglasavanjem u slucaju da nije postignut konsenzus oko nekog pitanja. U tom slucaju, sadašnje formalno glasovanje zamijenit ce se iskazivanjem «konkretnog mišljenja pojedinih socijalnih partnera», a ta ce se mišljenja objavljivati na web stranici Vlade i Ureda za socijalno partnerstvo.

Svoj dio «jezikove juhe» dobio je i Ured za socijalno partnerstvo i njegov celnik Vitomir Begovic. Ured ce dobiti i kontrolno tijelo - Savjet u kojem ce biti tri predstavnika GSV-a i dvije neovisne osobe.


Podijeli: Facebook Twiter