Vlada i sindikati i dalje bez dogovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pregovori Vlade sa sindikatima o tome da se za 250 tisuca zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru ne isplate božicnica, regres i dar za djecu u ovoj godini nisu se maknuli s mrtve tocke. Sindikati odbijaju mogucnost da se tih materijalnih prava odreknu, a Vlada porucuje da svatko mora dati doprinos izlasku iz krize.

Tako ministar Ivan Šuker nakon vecerašnjih pregovora istice da su sada argumenti bitno drukciji nego na pocetku jer ce zbog poreznih izmjena vecini zaposlenih place od srpnja rasti.

"Htjeli oni to priznati ili ne, ali i njihovim ce clanovima rasti place", kazao je Šuker te objasnio da je cilj Vlade zadržati pod kontrolom rashodovnu stranu proracuna. On podsjeca da Hrvatskom zavodu za zapošljavanje nedostaje 500 do 550 milijuna kn u ovoj godini za isplatu naknada nezaposlenima, a ta sredstva Vlada namjerava pribaviti upravo neisplatom božicnica i regresa. Šuker je sindikatima predbacio da su baš oni zagovarali odricanje u ime nezaposlenih.

Sindikati javnih službi nakon tri sata razgovora u Vladi porucuju da nece pristati na planirane uštede i da je Vlada usmjerena prema neoliberalnom kapitalizmu. Sindikalni glasnogovornik Ivica Babic, predsjednik lijecnickog sindikata, upozorio je da su sindikati dali nekoliko rješenja, pa tako iz mrtvih dižu i ideju doprinosa solidarnosti koji bi placali neclanovi sindikata za uživanje prava iz kolektivnog ugovora.

Ta sredstva bi se skupljala u poseban fond i služila bi upravo za "ovakve svrhe, kada se umanjuju materijalna prava radnicima". Sindikati su iznijeli i ideju uvodenja kriznog prireza, ali i mogucnost da im se u ovoj godini uskracena materijalna prava vrate u iducim godinama.

Prije sindikata iz javnog sektora s Vladom su pregovarali predstavnici zaposlenih u državnoj upravi koji takoder odbijaju mogucnost da se odreknu božicnice, regresa i dara za djecu, a kako su sindikati nakon pregovora izjavili, nije bilo govora o mogucnosti raskidanja temeljnog kolektivnog ugovora.

"Ovo se još ne može smatrati pravim pregovorima", kazao je Dubravko Jagic, predsjednik Sindikata policije, te dodao da sindikati državnih službi traže konkretan prijedlog Vlade u pisanom obliku. Predsjednik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša kaže da na Vladin prijedlog neisplate regresa, božicnice i dara za djecu nece pristati.

Još prije pocetka sastanka ministar Božidar Kalmeta kazao je da vjeruje da ce pregovori završiti u utorak. Porucio je i to da Vlada nece popustiti, a da sindikati moraju biti svjesni da su vremena teška i da moraju malo popustiti. Inace, državu božicnice i regres za ovu godinu koštaju 640 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter