Vlada i sindikati državnih službi pregovaraju o novom kolektivnom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pregovaracki odbori Vlade i sedam sindikata državnih službi poceli su u Banskim dvorima pregovore o novom kolektivnom ugovoru za 60.000 državnih službenika, pri cemu Vlada predlaže smanjenje materijalnih prava uz ocuvanje placa i radnih mjesta, slicno kao i kod javnih službi.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša rekao je da sindikati državnih službi imaju specificnu situaciju jer su sindikati javnih službi prije njih poceli pregovore o svojem temeljnom kolektivnom ugovoru, neki od njih su vec prihvatili izmjene pa je za državne službenike veci dio zadan.

Vlada državnim službenicima predlaže ocuvanje postojecih placa uz odricanje od dviju božicnice i regresa, te jubilarnih nagrada osim za službenike s više od 35 godina staža. Takoder predlaže smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna i naknada za prijevoz koje bi se ubuduce placale onima koji imaju opravdane troškove prijevoza.

Pleša je najavio da ce i sindikati državnih službi pitati clanstvo što misli o Vladinu prijedlogu, ali pritom referendum nije jedina opcija. Za organiziranje referenduma sindikalna tijela moraju donijeti takvu odluku, no ta tijela mogu i odmah odluciti da prihvacaju Vladin prijedlog, rekao je Pleša.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic izjavio je nakon prvog sastanka, koji je održan 12. srpnja, da okvir za pregovore sa sindikatima državnih službi ostaje isti kao i za sindikate javnih službi, a to je 21,6 milijardi kuna koliko je u državnom proracunu ove godine predvideno za 240.000 državnih i javnih službenika.

- Taj iznos ne možemo probiti, niti se možemo više zaduživati. Predložit cemo uštede na materijalnim pravima jer želimo sacuvati radna mjesta i sadašnju razinu placa, rekao je Mrsic.

On je nakon prvog sastanka izrazio optimizam oko mogucnosti postizanja dogovora sa sindikatima državnih službi jer su mu djelovali kao konstruktivni pregovaraci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter