Vlada: HEP tri godine opskrbljivač plinom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je danas donijela odluke kojima opskrbu distributera koji plin plasiraju domaćinstvima, od 1. travnja pa u sljedeće tri godine s Inine tvrtke Prirodni plin prebacuje na Hrvatsku elektroprivedu (HEP).

Tako HEP postaje novi opskrbljivač na veleprodajnom tržištu koji se u stručnim krugovima naziva i opskrbljivač opskrbljivača.

Prema Zakonu o tržitu plina to je tvrtka kojoj domaći proizvođač, a to je u Hrvatskoj Ina, po reguliranoj cijeni prodaje plin, a onda ga ona prodaje distributerima također po reguliranoj cijeni. Potom distributeri opskrbljuju krajnje korisnike.

Ina je, dakle, dužna kao jedini hrvatski proizvođač dio svoje proizvodnje plina namijeniti samo za hrvatska kućanstva, a HEP taj plin može plasirati samo distributerima za domaćinstva. Kad bi se HEP-u dozvolila trgovina tim plinom bio bi to netržišni ustupak, tumači ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

On ocjenjuje da Vlada današnjim odlukama osigurava opskrbu kućanstava, ali i smanjuje koncentraciju na veleprodajnom tržištu jer nijedan sudionik neće imati više od 50 posto udjela na tržištu, što bi moglo rezultirati oštrijom tržišnom utakmicom koja u pravilu donosi povoljnije cijene.

Vrdoljak smatra da bi distributeri bili prisiljeni plin kupovati na tržištu da Vlada nije imenovala HEP opskrbljivačem opskrbljivača, a to bi, kako je rekao, zacijelo povisilo cijene.

Dodaje da Hrvatska mora težiti potpunoj liberalizaciji tržišta, ali da je trogodišnje prijelazno razdoblje potrebno kako bi se svi sudionici tržišta na to pripremili.

Ministar Vrdoljak navodi da mnoge europske zemlje djelomično ili potpuno kontroliraju cijene plina te da se Hrvatska odlučila za srednju varijantu regulirane cijene za kućanstva i neregulirane za industriju. Procjenjuje da ulazak HEP-a na tržište plina toj kompaniji neće bitno utjecati na poslovni rezultat.

Problem na veleprodajnom tržištu plina u Hrvatskoj nastao je jer se Hrvatska Glavnim plinskim ugovorom 2009. godine obvezala preuzeti Inin plinski biznis izdvajanjem tvrtke Prirodni plin iz Ine te kupovati od Ine domaći plin po cijeni uvoznog.

Međutim, zbog političko-sudskog zapleta u slučaju Sanader-MOL, Prirodni plin nije izdvojen iz Ine, ta tvrtka nastavila je prodavati plin distributerima po reguliranoj cijeni, a kupovati od Ine po višoj, pa je nagomilala gubitke koje MOL-ovi pregovarači s Vladom o Ini smatraju dugom. Vlada ne priznaje dug pozivajući se na sudsku presudu po kojoj je Glavni plinski ugovor dio korupcijskih aktivnosti bivšeg premijera Ive Sanadera koje je imao s predstavnicima MOL-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter