Vlada Hanfi potkresala krila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladin prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) ukida Upravu i njezinog predsjednika kao celnog covjeka te propisuje da bi ubuduce to regulatorno tijelo trebali voditi peteroclano Upravno vijece, koje ce onda na javnom natjecaju birati glavnog tajnika, koji ce uz njih voditi Hanfu.

Agencija, cija su rješenja proteklih godina uznemirivala one koje je nadzirala, a zadnji je slucaj tvrtke Questus i Borislava Škegre, ubuduce svoje odluke više nece objavljivati javnosti. Uz to, Agencija ce sudionicima financijskog tržišta koje nadzire davati licence, ali nije predvideno da ih oduzima, a upravo je to "igracima" tržišta kapitala najviše smetalo u ovlastima Hanfe.

Tko ce onda, primjerice, brokerskim kucama oduzimati licence, nije jasno. Zašto se Vlada odlucila "potkresati" krila Hanfi, nismo uspjeli doznati, ali neki naši sugovornici iz Banskih dvora isticu da je to ucinjeno da bi Hanfa svoj posao radila nešto tiše. Odbijaju bilo kakvu mogucnost da je paralelna vlast u Agenciji, kroz Upravno vijece i glavnog tajnika, stvorena da bi dvije najjace koalicijske stranke, SDP i HNS, tamo preko svojih ljudi imale nadzor nad agencijom koja nadzire tržište vrijedno desetke milijardi kuna.

No, donedavni predsjednik Hanfe Ante Samodol uvjeren je da su izmjene zakona podvala premijeru Zoranu Milanovicu, jer je zakon po kojem je Hanfa dosada radila usvojen u sklopu pregovora u poglavlju o financijskim uslugama. Samodol ocekuje da se o promjenama tih pravila oglasi i Paul Vandoren kao predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj, a najavljuje i da ce EK o tome biti podrobno obaviješten.

Upozorava da bi teško bilo zamisliti da središnju banku, koja je regulator bankovnog sektora, vodi guverner, ali da ima i glavnog tajnika koji zastupa HNB i rukovodi njegovim radom. Smatra pogrešnim da bi glavni tajnik, koji ce biti izvršno tijelo, trebao utjecati na rad Upravnog vijeca, koje ga bira.

U Vladi isticu da ce Hanfa zadržati dovoljno neovisnosti jer ce Sabor birati Upravno vijece, kao što je dosad potvrdivao Upravu Hanfe, a onda ce tako izabrano vijece na javnom natjecaju birati glavnog tajnika. Jedan od Vladinih pregovaraca i novi premijerov savjetnik za europsko pravo Siniša Petrovic kazao nam je jucer da nove izmjene zakona o Hanfi ne može još komentirati jer ih nije analizirao.

Lovrincevic upozorava na politizaciju

Ekonomist Željko Lovrincevic upozorava, pak, da nije dobro da se Hanfa u Hrvatskoj pretvori u ono što je u Madarskoj postala tamošnja narodna banka, pa Europska komisija uvjetuje toj zemlji bilo kakvu pomoc vracanjem pune neovisnosti toj instituciji.

- Neovisni regulatori su stožerne institucije Europske komisije i one moraju biti izvan dometa politike, a cini mi se da prijedlog zakona povratak politizacije te institucije i povratak u vrijeme gdje smo bili prije pet godina. Vjerujem da ce to zanimati Europsku komisiju. Nije dobro ni što smo ukinuli ravnatelje uprava, koji su proizišli iz ugovora sa Svjetskom bankom, a ciji je cilj bila depolitizacija državne uprave, kaže Lovrincevic.


Podijeli: Facebook Twiter