Vlada diskriminira Tehnomontovu marinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na aktualnom satu Hrvatskog sabora pulski gradonacelnik Boris Miletic je od Vlade i premijerke zatražio odgovore na, kako navodi, ocigledno neravnopravan odnos države prema marini pulske tvrtke Tehnomont u odnosu na ostale marine u Hrvatskoj.

- Iako je rijec o uspješnom poduzecu koje zapošljava 600 ljudi i hrani 600 obitelji, stjece se dojam da našoj državi i nije u interesu da ona opstane. Radi se o poduzecu koje gotovo 80 posto svog prihoda ostvaruje izvozom. Radi se o poduzecu koje se bavi malom brodogradnjom. Govorim to iz razloga što je Tehnomontova marina odlukama Vlade i nadležnog ministarstva stavljena u potpuno neravnopravan i diskriminirajuci položaj spram ostalih marina u Hrvatskoj. Iznijet cu samo dva brojcana pokazatelja. Fiksni dio koncesijske naknade uvecan je za cak 1.429 posto, što je 14 puta veca naknada no što je ima bilo koja marina u Hrvatskoj.

Promjenjivi dio koncesijske naknade udvostrucen je s 2 posto na 4 posto ukupnog prihoda. Da nam se uzima duplo, na to smo se nekako i navikli, ali 14 puta više od ostalih, to je stvarno nedopustivo, rekao je Miletic.

Objasnio je da ovo trgovacko društvo pokušava riješiti problem s nadležnim ministarstvom vec tri godine, ali bezuspješno, te je premijerki Kosor izravno uputio pitanje što ce ona osobno uciniti da bi se za ovo poduzece ispravila nepravda, cime bi tvrtka mogla zadržati ili cak povecati broj zaposlenih.

- Ako se radi o bilo kakvoj vrsti diskriminacije, to u Vladi necemo dopustiti. Obecavam brzi odgovor i pozivam vas nakon toga, kad prikupim sve relevantne cinjenice, na razgovor da bismo vidjeli što dalje, odgovorila mu je premijerka Kosor na što je Miletic rekao da ce dostaviti sve potrebne podatke, iako se oni vec nalaze u nadležnom ministarstvu.


Podijeli: Facebook Twiter