Vlada danas odlucuje o prodaji brodogradilišta?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je jucer obavljen još jedan, završni, krug razgovora s predstavnicima sindikata i Uprave 3. maja, iz Ministarstva gospodarstva najavljeno je da bi Vlada odluke o prodaji brodogradilišta mogla donijeti vec na današnjoj sjednici umjesto iduceg cetvrtka, kako je prvotno bilo najavljeno. Službenu potvrdu nismo uspjeli dobiti, no da u resornom ministarstvu nastoje maksimalno ubrzati cijeli postupak potvrdilo nam je nekoliko sudionika jucerašnjeg sastanka trecemajaca i državnog tajnika za gospodarstvo Lea Begovica.

Kako neslužbeno doznajemo, Vladine odluke odnosile bi se na prodaju za jednu kunu rijeckog 3. maja, Kraljevice, Brodotrogira i Brodosplita te Brodogradilišta specijalnih objekata, koji se prodaje po nominalnoj vrijednosti dionica. Iz nekoliko izvora nam je potvrdeno da u ovom paketu Vladinih odluka zasad nema one o prodaji Uljanika. Privatizacija pulskog brodogradilišta, naime, provodi se prema posebnom modelu, ali pitanja vezana za ovo najuspješnije hrvatsko brodogradilište dosad su se rješavala "u kompletu" s ostalim škverovima.

Zašto je prodaja 59 posto dionica iz državnog portfelja u Uljaniku po pocetnoj cijeni od 395 milijuna kuna trenutno, i do kada, ostavljena po strani, u Ministarstvu gospodarstva jucer nije bilo moguce dobiti objašnjenje. Uprave i sindikati u brodogradilištima ocekuju da ce medunarodni tenderi biti raspisani nakon što s resornim ministarstvom usuglase i ugovore naknade za izuzeto pomorsko dobro iz njihovih temeljnih kapitala s konkretnim iznosom koji im država nudi kao obeštecenje, dok se iz Ministarstva jucer moglo cuti da su natjecaji spremni te da bi se, ako Vlada bude danas donijela spomenute odluke, raspisali tijekom iduceg tjedna.


Podijeli: Facebook Twiter