Vlada dala suglasnost ugovoru o Brijuni rivijeri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prvoj tematskoj sjednici o turizmu u povijesti Hrvatske, kako je u cetvrtak nazvano zasjedanje Vlade u Umagu u hotelu Melia Coral, donijete su vrlo važne odluke za buducnost Istre.

Dane su konacne suglasnosti na prijedlog ugovora o provedbi razvojnog projekta Brijuni rivijera na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina-Monumenti, kao i na odluku o sufinanciranju gradnje županijskih centara za gospodarenje otpadom Kaštijun i Marišcina s pretovarnim stanicama te je potpisan sporazum o sufinanciranju izgradnje nove bolnice.

Govoreci o projektu Brijuni rivijera premijerka Jadranka Kosor rekla je da je u projektu uloženo puno rada, truda i odlucnosti od istarskog župana do gradova Pule i Vodnjana te opcine Fažana te ono predstavlja, kako je rekla, "pocetak velikog posla kako za Hrvatsku tako i za Istru".

Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Miloševic za ugovor o Brijuni rivijeri rekao je da definira prava i obveze RH i gradova Pule, Vodnjana, Opcine Fažana, Istarske županije i tvrtke Brijuni rivijera, ali i odreduje uvjete medunarodnog natjecaja. Njegov temelj bit ce model koncesije na pomorskom dobru i pravo gradenja.

Ukupna vrijednost investiranja na te tri lokacije bit ce veca od dvije milijarde kuna, a otvorit ce se više od dvije tisuce novih radnih mjesta.

Projekt Pineta vrijedi izmedu 800 i 900 milijuna kuna, donijet ce više od 300 direktnih i 400 indirektnih radnih mjesta, na Hidrobazi ce ulaganja iznositi izmedu 700 i 900 milijuna kuna, uz 250 direktnih i 280 indirektnih radnih mjesta, a na Sv. Katarini bit ce izmedu 500 i 700 milijuna kuna prosjecnih ulaganja te 200 direktnih i 250 indirektnih novih radnih mjesta. Miloševic je ustvrdio da je Brijuni rivijera izvrstan putokaz za cijelu Istru, ali i drugim projektima u turizmu.



Ministar zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva Branko Bacic iznio je da se ovim ugovorom dovršava prva faza koja ce omoguciti izgradnju jedne od najvecih greenfield investicija u hrvatskom turizmu. Dodao je da je pregovaranje dugo trajalo, bilo je puno administrativnih i zakonskih prepreka koje su kocile realizaciju, što je riješeno izmjenama zakonskih i podzakonskih akata.

- Zemljište u ovom projektu u cijelosti je u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave, ali poslije realizacije projekta, nakon isteka koncesije od 66 godina, i dalje ce to tako ostati. Ovime smo obuhvatili tri lokacije, a cetvrta je Muzil, koja ce biti pripojena aneksom ugovora, ali nakon što Grad Pula donese potrebnu prostornoplansku dokumentaciju, objasnio je Bacic.

Hrvatska do 2018. planira sanirati sva ilegalna i neuredena odlagališta otpada i izgraditi 21 županijski centar za gospodarenje otpadom, objasnio je nadalje ministar zaštite okoliša.



- Projekt Kaštijun težak je gotovo 40 milijuna eura, pri cemu je iz europskih fondova osigurano 19 milijuna eura i još 75 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša, naveo je Bacic.

Na sjednici je usvojena i odluka kojom se daje suglasnost Nacionalnom parku Brijuni za zakljucenje ugovora za unutarnje uredenje hotela Istra, kao i ugovora o dugorocnom kreditu za financiranje radova u tom hotelu. (T. KOCIJANCIC, snimili M. MIJOŠEK i D. ŠTIFANIC)

Ugovor o novoj bolnici


Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, istarski župan Ivan Jakovcic i ravnatelj pulske Opce bolnice dr. Lems Jerin potpisali su u Umagu sporazum o sufinanciranju izgradnje nove Opce bolnice u Puli. Vrijednost investicije iznosi 800 milijuna kuna, od toga ce Vlada osigurati 75 posto, a Istarska županija preostalih 25 posto sredstava.

Izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem ovog dokumenta, ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinovic naglasio je da je i ovo dokaz da Vlada skrbi o svim podrucjima Hrvatske i u zdravstvenom sektoru.

"U posljednje cetiri godine Vlada je za pulsku bolnicu izdvojila oko 150 milijuna kuna jer nam je ova zdravstvena ustanova važna jer skrbi za 210 tisuca stanovnika", naglasio je Milinovic dodavši da današnji uvjeti ne zadovoljavaju kriterije jedne županijske bolnice kakva je ova pulska. Izgradnjom nove bolnice, kazao je, pulska ce bolnica imati daleko veci standard zdravstvenih usluga.

Istarski župan Jakovcic naglasio je kako je cetvrtak veliki dan za Istru jer je konacno potpisan ovaj sporazum koji jamci daleko veci standard i kvalitetnije zdravstvene usluge za bolesnike u Istri.

U okviru ove ukupne investicije teške 800 milijuna kuna, planirana vrijednost samih radova 600 milijuna, dok 200 milijuna iznosi vrijednost opreme. Investitori se nadaju da ce planiranu vrijednost opreme namiriti kroz fondove EU-a. Vlada i Županija suglasne su da ce zajednicki aplicirati u strukturnim fondovima Europske unije u 2014. godini.

Pocetku gradnje bolnice prethodit ce dva natjecaja. Prvo ce se raspisati natjecaj za izbor kreditora. U cetvrtak potpisanim ugovorom obavezuje se pulska Opca bolnica da provede otvoreni postupak javne nabave financijskih sredstava. Tražit ce se dugorocni kredit s rokom vracanja od 20 i pocekom do pet godina. Uvjet za pokretanje postupka javne nabave financijskih sredstava kroz dugorocni kredit je davanje državnog jamstva za povrat kredita.

Nakon sklapanja ugovora o dugorocnom kreditu, Vlada i Županija ce se dogovoriti na koji ce nacin pulska bolnica raspisati natjecaj za gradnju bolnice i strucni nadzor. (T. KOCIJANCIC)


Premijerka otvorila novo postrojenje u Aluflexpacku


Premijerka je u industrijskoj zoni Ungarija u Aluflexpacku, tvornici koja oplemenjuje aluminijske, polimerne i papirne sirovine za proizvodnju ambalaže u prehrambenoj industriji, simbolicno pustila u rad pet milijuna eura vrijedno postrojenje za rekuperaciju i destilaciju otapala.

To je, po rijecima predsjednika Uprave te tvrtke Matjaža Gorjupa, trenutacno najmodernije postrojenje u Europi koje ce u potpunosti ukloniti zagadenje zraka na Umaštini i smanjiti tvornici godišnje troškove uvoza otapala za oko 1,3 milijuna eura.

"Puno pozornosti posvecujemo zaštiti okoliša, pri cemu su dosad posredstvom Fonda za zaštitu okoliša uložene oko tri milijarde kuna u razlicite projekte. To je najbolje ulaganje za buducnost i želim vam da imate snage za otvaranje novih radnih mjesta", porucila je Kosor.

Nakon toga premijerka se preselila na susjednu parcelu, gdje su joj clanovi braniteljske zadruge Eko pleter iz Zagreba predstavili svoj projekt gradnje energane na biomasu koji ce se ostvariti u suradnji s Gradom Umagom.


Vatrogascima kamp u Fažani na 50 godina


Kosor je u fažanskom kampu Vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice potpisala ugovor o dodjeli kampa na 50 godina Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. U ime hrvatskih vatrogasaca protokol je potpisao predsjednik zajednice Ante Sanader.

Rijec je o kampu koji od 1995. koristi Hrvatska vatrogasna zajednica, a prostire se na površini od skoro 10 tisuca cetvornih metara izmedu autokampa Bi Vilage i Fažane. U tom kampu godišnje boravi oko 1.600 mladih vatrogasaca iz cijele Hrvatske. Ove godine je prvi put u kampu smješteno i 50-ak mladih vatrogasaca iz Njemacke. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter