Vlada daje Uljaniku 107 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sastanku održanom prije tocno mjesec dana hrvatska Vlada i Uprava Uljanika prihvatili su sporazum kojim su riješili otvorena pitanja o pomorskom dobru koje koristi pulsko brodogradilište. No, sadržaj tog sporazuma do dana današnjeg nisu otkrili hrvatskoj javnosti. Jedino što je Damir Polancec, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva otkrio nakon tog sastanka jest da je s Upravom Uljanika dogovorio sve sporne tocke o pomorskom dobru.

Od nekoliko izvora u Uljaniku pokušali smo doznati što se krije iza tog sporazuma. Jedan dobro pozicionirani i obaviješten izvor u Uljaniku ipak nam je otkrio dio sadržaja tog sporazuma i iznio svoje mišljenje zašto ga Vlada i Uprava Uljanika kriju od javnosti. Prihvatio nam je to iznijeti pod uvjetom da ga ne otkrijemo jer se boji za svoje radno mjesto. On veli da je tim sporazumom predvideno da ce od države Uljanik dobiti oko 107 milijuna eura. I to, 344 milijuna kuna (oko 47 milijuna eura) u gotovini. Potom, da ce Uljanik prepustiti Vladi otplatu dva kredita od 60 milijuna eura. Krediti su to koje Uljanik otplacuje Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) te jednoj njemackoj banci.

Zašto Uljanik i Vlada kriju te podatke? Jer Vlada prodaje Uljanik za 54 milijuna eura, a tom istom društvu se sporazumom obvezala darovati 107 milijuna? Naš sugovornik u Uljaniku kaže da je razlog skrivanja tog sporazuma mnogo banalniji. To su zatražili predstavnici Vlade koji tvrde da su pulskom brodogradilištu dali najviše od svih domacih brodogradilišta i da su željeli izbjeci da ih prozivaju predstavnici ostalih brodogradilišta, pojašnjava naš sugovornik te veli da u Uljaniku znaju i zašto su oni dobili više od ostalih - a to je pregovaracka vještina Karla Radolovica, sadašnjeg clana Uprave i dugogodišnjeg predsjednika Uprave Uljanika.

Sada kada je poznato da je Uljanik dobio najviše od svih za isknjiženo pomorsko dobro, postavlja se pitanje u cijem je interesu to ucinjeno. Predstavnici Vlade su na tajnim sastancima s direktorima brodogradilišta dogovorili naknadu koju ce platiti za izvlašteno pomorsko dobro, da bi nekoliko dana nakon toga putem HFP-a raspisala natjecaj za prodaju tih istih brodogradilišta. To što je Uljanik dobio najviše znaci da ce u konacnici buduci vecinski vlasnik pulskog brodogradilišta dobiti najviše od tog sporazuma - i nitko drugi!

Stvar postaje još jasnija ako se zna da su direktori tvrtki iz sastava grupe Uljanik najveci dionicari Uljanik Plovidbe. Upravo je ta tvrtka u partnerstvu sa zadarskom Tankerskom plovidbom i Dankom Koncarom u kuloarima glavni favorit za kupnju Uljanika. Dakle, direktori Uljanika su s Vladom ugovorili najbolje moguce uvjete za isknjiženo pomorsko dobro za tvrtku gdje su celnici i gdje ih je Vlada postavila posredstvom svojih ljudi u Nadzornom odboru. Istodobno, od te iste Vlade vjerojatno planiraju kupiti (makar za sada to još nisu objavili) Uljanik putem Uljanike Plovidbe koju su ranije izdvojili iz grupe Uljanika, pa je privatizirali i postali njezini vecinski vlasnici.

Je li na pomolu još jedna uspješna hrvatska tajkunska privatizacija?

 


Podijeli: Facebook Twiter