Vlada Crkvi isplaćuje još 70 mil. kn zbog starog duga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada u ovom trenutku, ali i u skorijoj budućnosti, ne vidi osobitog razloga za izmjenu ugovora Hrvatske i Svete Stolice, tako  je Vlada odgovorila saborskom zastupniku Ivanu Grubišiću na njegovo pitanje hoće li se zbog izmijenjenih, pogoršanih gospodarskih prilika u Hrvatskoj krenuti na izmjene tih ugovora.

Vlada napominje i da ugovori sadrže odredbu koja omogućuje njihovu izmjenu uz uzajamnu suglasnost obiju strana, ako bilo koja od njih smatra da su se bitno promijenile prilike u odnosu na  razdoblje kada su ti ugovori sklopljeni. Iz Vlade su napomenuli da osim sa Svetom Stolicom država ima sklopljene ugovore i s još 15 vjerskih zajednica.

Napominju iz Vlade da to što ne vide razloga za izmjenu ugovora, ni sada ni u skorijoj budućnosti, ne znači da Vlada neće, ako to nađe shodnim, u određenom trenutku drugoj ugovornoj strani predložiti izmjene pojedinih ugovora.

Zasad su, kako pišu Banski dvori, usmjereni k vjernom pridržavanju i punoj provedbi međunarodno preuzetnih obveza. Ugovorom o gospodarskim pitanjima Hrvatska se obvezala Katoličkoj crkvi vratiti imovinu oduzetu za vrijeme komunističke vladavine, a tamo gdje povrat nije moguć predviđa se odgovarajuća zamjena ili isplata naknade. Uz to država Crkvi isplaćuje svake godine i novčani iznos od dvije prosječne bruto plaće po župi.

Iako su ugovori na snazi 16 godina zasad se su hrvatske Vlade uglavnom poštovale dogovor oko isplate novčanih sredstva, dok povrat imovine ili isplata naknade kao obeštećenje, ne idu baš najbolje.

- Sveta Stolica ima razumijevanje za sadašnju tešku krizu koju prolazi Republika Hrvatska. U skladu s navedenim Ugovor o gospodarskim pitanjima između Republike Hrvatske i Svete Stolice, posebice njihovi financijski aspekti, mogao bi eventualno, u manjoj mjeri, biti predmetom dodatnih prilagodbi između ugovornih strana i odgovarajućih izmjena, odgovorila je Vlada.

No, zasad čini se, nemaju namjeru financijski dio prilagođavati teškoj krizi, jer je na istoj sjednici Vlada usvojila i rebalans proračuna u kojem su sredstva namijenjena Katoličkoj crkvi, ali i ostalim vjerskim zajednicama ostala nedirnuta.

Naime, vjerske zajednice dobit će u ovoj godini 379,194 milijuna kuna, od čega će Katoličkoj crkvi pripasti 352,194 milijuna kuna. Ostale vjerske zajednice dobit će 17 milijuna kuna.

Od 352,194 milijuna kuna, koliko će biti isplaćeno Katoličkoj Crkvi 292,194 milijuna kuna otpadaju na redovitu godišnju isplatu za koju se iznos dobije tako što se množi broj župa s dvije bruto plaće u zemlji. Preostalih 70 milijuna kuna, kako stoji u proračunu, isplata je duga iz prethodnog razdoblja po toj istoj obvezi. (J. MARIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter