Vlada će štititi cijene energenata siromašnima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za četiri dana, 10. rujna, zatvara se javna rasprava o novom Zakonu o energiji - krovnom energetskom zakonu kojim se usklađujemo s EU-om, a koji hrvatskim potrošačima donosi potpuno nova pravila "igre" i, lako moguće, još više cijene energenata.

Vlada, prije svega, na poskupljenje energenata - struje, plina, topline i ostalog - više neće moći utjecati, kao do sada, odnosno neće ih moći odgađati, ublažiti, potpuno odbijati ili "amenovati". Jedini regulator na tržištu postaje Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) kojoj će energetski subjekti, dakle HEP, Ina, toplane i ostali "igrači", predlagati svoje cijene, poskupljenja, a ona ih prihvaćati ili odbijati.

Ili, kako to i službeno stoji u prijedlogu zakona, donošenje cijene ili tarife prema metodologijama, prenosi se s Vlade RH na energetske subjekte, uz odobrenje Hrvatske energetske regulatorne agencije. Sukladno pravilima EU-a, uvodi se, međutim, i kategorija zaštićenih kupaca - socijalnih slučajeva i onih s teškim zdravstvenim problemima, koji će struju i plin, te toplinsku energiju, plaćati jeftinije.

Iz udruga za zaštitu potrošača upozoravaju da nas sigurno očekuju više cijene energenata.

- Zbog lošeg poslovanja energetski su subjekti nagomilali gubitke, i sada će moći raditi što žele. HERA još uvijek nije ni blizu prave, neovisne regulatorne agencijekoja će se tome suprotstaviti, što je već pokazala prilikom posljednjeg, svibanjskog poskupljenja struje i plina. Cijene su tada neopravdano visoko, ali zakonski upitno povećane. Najznačajnije poskupljenje može se očekivati na računima za grijanje, ističe Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača.

Status ugroženog kupca
Status ugroženog kupca imat će dakle primatelji socijalne pomoći, ali i osobe lošeg zdravstvenog stanja kod kojih može nastupiti ugroženost života ili zdravlja zbog ograničenja ili obustave opskrbe energijom, dakle priključeni na aparate i slično. Vlada će tek utvrditi opseg njihovih prava, primjerice hoće li minimalni "paket" energenata uopće plaćati, po kojim cijenama, i tome slično. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter