Vlada ce sindikate prisiliti na uštede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada ima namjeru sa sindikatima javnih službi, ali i državnih s kojima ce tek sjesti za stol, brzopotezno riješiti pitanje ušteda na pravima iz Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU), ali i kolektivnih ugovora po djelatnostima. U pitanju su uštede daleko vece od 800 milijuna kuna koliko iznose troškovi regresa, božicnice, dara za djecu i prijevoza. Sigurna je jedino - gola placa. Neslužbeno se, medutim, može cuti da bi Vlada u ovoj godini ucinila ustupak i isplatila samo dar za djecu.

Sudeci prema pregovorima Vlade sa sindikatima javnih službi u ponedjeljak poslijepodne, Vlada ce sindikate prisiliti na uštede - milom ili silom. Pregovarat ce se u dvije faze: najprije TKU, a potom se otvaraju i kolektivni ugovori djelatnosti. U roku od tri dana Vlada ce sindikatima pisanim putem dostaviti svoje planove i obrazloženja, a onda sindikati imaju rok od 15 dana da na to odgovore. No, budu li odugovlacili, realna je mogucnost da Vlada jednostranim aktom, i pod cijenu tužbi, uskrati ugovorena prava na odredeno vrijeme.

U prvoj fazi na stolu su božicnice, regres, dar za djecu i troškovi službenog putovanja, no vrlo skoro Vlada ce otvoriti pregovore o svim ostalim materijalnim pravima oko 230 tisuca zaposlenih u javnim i državnim službama. Jedino što je sigurno jest osnovna placa, koja od 2009. godine iznosi 5.108,84 kune bruto i koeficijenti složenosti posla.

Dodaci poput prijevoza s posla i na posao, smjenski rad, prekovremeni i nocni rad, pripravnost, dodaci vezani uz uvjete rada upitni su. I, prema namjerama Vlade, u pitanju ce biti iduce dvije godine jer ce bez oštrih rezova u proracunskoj potrošnji zemlja teško zadržati glavu iznad vode.

Sindikate je Vladin stav iznenadio, pa primjerice Ljubica Pilic iz sindikata kulture istice kako bi rezanjem dodataka iz kolektivnih ugovora koji su sastavni dio cijene rada place pale i do 20 posto.

Sindikati bi umjesto koncepta stecenih prava trebali prihvatiti koncept moguceg i ostvarivog, porucio je Neven Mimica, glavni Vladin pregovarac isticuci da je proracunska stavka od 21,5 milijardi kuna za zaposlene u javnom sektoru fiksna. Vlada ce uciniti sve da tako ostane, kazao je te upozorio da je u prvih pet mjeseci potrošeno 500 do 600 milijuna kuna više nego što se planiralo za troškove zaposlenih u javnom sektoru, zbog visokih iznosa za prekovremeni rad, ugovore o djelu i posebne dodatke na osnovice placa.

Cinjenica da se na pregovorima nisu pojavila cetiri sindikata Matice, odnosno sindikati znanosti, osnovnog i srednjeg obrazovanja te medicinskih sestara, Vladu ne zabrinjavaju. Poziv su dobili na vrijeme, svjedoce i sindikati prisutni na prvoj pregovarackoj rundi - kulture, socijale, lijecnici i zdravstvo, svjesni da ce iduci tjedni u njihovim djelatnostima biti izuzetno teški. (G. GALIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter