Vlada ce riješiti problem zakupa zemljišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina svoj posjet Istarskoj županiji poceo je u cetvrtak obilaskom farme muznih krava Bio Adria. Ministrovi su domacini bili poslovoda ?ani Karlic i Gabriele Porcellato, poslovni partner s udjelom u poduzecu. Na farmi su ga takoder docekali zamjenik župana Vedran Grubišic, procelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolovic, kršanski nacelnik Valdi Runko i Silvano Uravic, kršanski vijecnik iz SDP-a.

Karlic je Jakovinu upoznao s poviješcu farme od nastanka preko preuzimanja od strane Bio Adrie, koja je do sada u nju investirala šest milijuna eura, pa do sadašnjeg trenutka u kojemu se s 860 grla dnevno proizvodi 9.200 litara mlijeka, a naveo je i ambiciozan plan ulaganja 10 milijuna eura, što bi rezultiralo otvaranjem 60-ak novih radnih mjesta. Problem je što farma raspolaže sa samo 60 hektara zemljišta za proizvodnju stocne hrane, a 250 hektara državnog zemljišta u Cepickom polju, koje im je Opcina Kršan dala u zakup nakon provedenog natjecaja, vec sedam mjeseci ceka na potvrdu Ministarstva. Govoreci opcenito o stanju sa zakupom zemljišta u Cepickom polju, Runko je uz taj problem spomenuo i problem 170 hektara zemljišta koje je bilo u programu raspolaganja, ali nije dano na natjecaj.

Jakovina je objasnio kojim novostima Vlada namjerava razmrsiti zastoje u zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta na razini cijele zemlje.

- Ocekujem da ce u iduca dva tjedna javnosti biti predstavljen novi zakon o poljoprivrednom zemljištu. Necemo ga donositi po hitnom postupku, nego cemo ga dati na dobru javnu raspravu da bismo mogli sagledati sve primjedbe. Ako ga u Sabor ne uspijemo uputiti do ljetne stanke, onda ce se o njegovom usvajanju odlucivati na prvom jesenskom zasjedanju. Sigurno je da se zemljište više nece moci prodavati, osim rubnih podrucja za potrebe okrupnjavanja površina, nego samo uzimati u zakup ili dugogodišnji zakup. Takoder, aktivirat cemo Agenciju za poljoprivredno zemljište, koja je osnovana prije tri godine, ali nikada nije radila. Ravnateljica je vec izabrana nakon provedenog javnog natjecaja, kazao je ministar.

U petak ima u planu posjet kaznionici u Valturi. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter