Vlada će poduprijeti ključne razvojne projekte u Istri

Andrej Plenković sastao se u Pazinu sa županom Valterom Flegom te gradonačelnicima Borisom Miletićem i Renatom Krulčićem
Andrej Plenković sastao se u Pazinu sa županom Valterom Flegom te gradonačelnicima Borisom Miletićem i Renatom Krulčićem

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je u utorak Istarsku županiju. U Pazinu se susreo sa županom Istarske županije Valterom Flegom, predsjednikom Skupštine Istarske županije Valterom Drandićem te gradonačelnikom Pazina Renatom Krulčićem.

- Intencija je bila iz prve ruke čuti koji su to ključni razvojni projekti, te što se očekuje u poboljšanju komunikacije između središnje razine vlasti i županijskih, te gradskih i lokalnih vlasti, kazao je premijer Plenković najavivši skori sastanak Vlade sa svim hrvatskim županima, koji će se dogoditi 19. prosinca, a na kojem će se dogovoriti rješenje svih otvorenih pitanja u hrvatskim županijama.

Istarski prioriteti

- Za Istru je to naravno realizacija Opće bolnice u Puli, nastavak Istarskog ipsilona, razvoj turizma, poljoprivrede, ugostiteljstva, malog i srednjeg poduzetništva, prometna povezanost, i sve su to tome koje će moja Vlada podupirati, kazao je premijer Plenković napomenuvši da su u jednoipolsatnom razgovoru s domaćinima pretresli sve teme i ključne prioritete za ovaj dio Hrvatske.

Istarski župan Valter Flego zahvalio je premijeru na dolasku u Istru i razgovoru o konkretnim projektima i temama.

- Mogu reći da smo dobili podršku, za završetak izgradnje opće bolnice, za početak gradnje ipsilona, ali i za proces jedne sustavne decentralizacije za koju se mi toliko zalažemo, jer znamo da će na taj način biti bolje i u Istri i u Hrvatskoj. Vjerujem da imamo prostora za realizaciju puno takvih projekata, i već u ponedjeljak ćemo premijeru i ministrima staviti na papir ono što mislimo da uz pomoć države možemo brzo realizirati, kazao je Flego.

Uz istarskog župana i pazinskog gradonačelnika sastanku su prisustvovali predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić, pulski gradonačelnik Boris Miletić, pročelnik kabineta župana Duško Kišberi, te predstojnik ureda Grada Pazina Zoran Sloković, dok su sa premijerske strane stole sjeli predsjednik županijskog HDZ-a Jurica Šiljeg, tajnica Monika Udovičić te članovi Anton Kliman i Ivan Bubić.

Novinare je zanimao komentar predsjednika Vlade Plenkovića na  izjave srpskog premijera Vučića, vezano uz Poglavlje 26.

Vučić se nije javio

- Nisam ga čuo, samo sam kratko obaviješten da je predsjednik Vlade Vučić održao press konferenciju. Stvari su vrlo jasne, vrlo transparentne. Srbija je u procesu pristupnih pregovora, postoji niz poglavlja, niz kriterija koje treba ispuniti, mi smatramo da je Srbija na putu da to ispuni. U tom kontekstu, određena poglavlja za koja je Hrvatska dala suglasnost da se danas otvore, dakle poglavlja koja se odnose na znanost i istraživanje i na javne nabave su otvorena, a glede pitanja poglavlja koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, Hrvatska je zadržala rezerve zbog određenih aspekata koji se tiču obrazovanja manjina, udžbenika, bilo da je riječ o osnovnoškolskom bilo srednjoškolskom obrazovanju. Očekujemo napredak Srbije u tom pogledu. Kada se to ostvari, siguran sam da će i to poglavlje doći na dnevni red, odgovorio je predsjednik Vlade Plenković.

Predsjednik Vlade potvrdio je da je razgovarao s američkim potpredsjednikom Bidenom: "Razgovarali smo u jednom širem kontekstu pitanja situacije na jugoistoku Europe, o važnoj ulozi Hrvatske kao članice Sjevernoatlantskog saveza, članice Europske unije,  koja svojim iskustvom može pomoći našim susjedima na tome putu. Naravno, iskoristio sam prigodu da mu zahvalim na kvalitetnoj suradnji koju je on u svome mandatu, a to je mandat od osam godina, imao s Republikom Hrvatskom, koju je i posjetio. Još jednom smo utvrdili vrlo kvalitetne odnose između SAD-a i Hrvatske i našu konstruktivnu ulogu  prema zemljama jugoistoka Europe, koje su za nas prioritet pa i u kontekstu procesa proširenja Europske unije, kojeg držimo uvijek visoko na dnevnom redu i gdje ćemo pomoći susjednim državama da ispune nužne kriterije".

- Bilo je govora, vrlo načelno, o procesu pristupnih pregovora i kako da u tom cijelom kontekstu odnosa Hrvatska svojim iskustvom bude od pomoći našim susjedima, kazao je predsjednik Vlade Plenković. (Anđelo DAGOSTIN, snimio Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter