Vlada ce ostaviti gradane bez struje, plina i mobitela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikati su u utorak obilježili 1. svibnja, Praznik rada, prosvjedom na Trgu bana Jelacica u Zagrebu i podjelom žutih kartona Vladi i Hrvatskom saboru koje su optužili za prevaru biraca i daljnje rušenje standarda hrvatskih gradana.

Oko 2.000 sindikalnih aktivista i gradana okupilo se na polusatnom prosvjedu na Jelacicevu trgu, odakle su krenuli prema Markovu trgu gdje su celnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Udruge radnickih sindikata Hrvatske (URSH) predali službenicima u Banskim dvorima i Saboru simbolicne žute kartone sa sindikalnim upozorenjima i zahtjevima.



- Ako za godinu dana, iduceg 1. svibnja, u Hrvatskoj ne bude bolje, ako Vlada i Sabor ne krenu putem za koji su dobili povjerenje gradana, ovdje ce se dijeliti crveni kartoni, a to znaci da ce Sabor imati posla oko raspisivanja novih izbora, porucio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Sindikalci su na žutim kartonima upozorili na sve teže gospodarsko i socijalno stanje u zemlji u kojoj ubrzano rastu životni troškovi dok minimalna placa iznosi tek 35,9 posto prosjecne place, prosjecna mirovina je ispod 40 posto prosjecne place, 68 posto radnika prima placu nižu od prosjecne, a tri cevrtine gradana imaju problema s pokrivanjem mjesecnih troškova.



Sindikati stoga od vlasti traže Plan 22 kojim bi se pokrenula proizvodnja i pocela otvarati radna mjesta, ali bez izmjena Zakona o radu, kao i povecanje minimalca i osiguranje redovite isplate placa i uplate doprinosa, jacanje kolektivnih pregovora i vodenje socijalnog dijaloga.

- Porucujemo Vladi da krene putem koji je obecala hrvatskim gradanima, Plan 22 im je opomena, a ako bude potrebno, sindikati ce zacrveniti Hrvatsku (podjelom crvenih kartona, op.a.) i prije 1. svibnja 2013., istaknuo je Novosel.



Celnici cetiriju središnjica u svojim su govorima okupljenim prosvjednicima uglavnom prozivali Vladu zbog poskupljenja i porasta životnih troškova uslijed povecanja PDV-a na 25 posto, te cijena struje za 20 posto i plina za 22 posto.

- Ocekivali smo da ce Plan 21 donijeti nešto bolje, a umjesto toga imamo prosjecnu placu s kojom se ne može preživjeti ni 10 dana i prosjecnu mirovinu s kojom se uopce ne može preživjeti, rekao je Novosel, koji smatra da je Plan 21 bio prevara gradana.



Predsjednik NHS-a Krešimir Sever porucio je premijeru Zoranu Milanovicu i potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Cacicu da ih treba biti stid pred vlastitim narodom zbog neispunjenih obecanja i daljnjeg rušenja standarda gradana.

Sever je prokomentirao i slab odaziv na prosvjedni skup, na kojem se, uz 1.000 aktivista koje su organizirano doveli sindikati, okupilo jedva još toliko gradana i ostalih clanova sindikata, ustvrdivši da ljudi više ne vjeruju nikome, cak ni sebi, jer su politicke elite uspjele ubiti vjeru u njima.



Predsjednik HUS-a Ozren Matijaševic napao je bankarski lobi koji "kamatari Hrvatsku novcem koji su opljackali otimanjem banaka" te se ponovno okomio na Ustavni sud zbog sramotne odluke da se ne održi referendum o izmjenama Zakona o radu, iako su sindikati prikupili više od 700.000 potpisa gradana.

Predsjednik URSH-a Damir Jakuš porucio je pak Cacicu, koji je rekao da ce gradani moci platiti skuplju struju ako budu manje pricali na mobitele, da "oni koji ne mogu platiti struju, nemaju ni za mobitele", te optužio Vladu da ce s takvom politikom gradane ostaviti bez struje, plina i mobitela.

Prvosvibanjskom prosvjedu nije se prikljucila Matica hrvatskih sindikata, ciji su celnici ocijenili da njihove clanove ne zanimaju takve akcije, a ove godine nema niti sindikalnih aktivnosti u Maksimiru, gdje se održava tradicionalna proslava Praznika rada u organizaciji Grada Zagreba, uz besplatni grah i zabavni program.


Podijeli: Facebook Twiter