Vlada će odlučiti o pretovaru supstanci iz Sirije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović poručio je danas da će odluku o operaciji pretovara određenih supstanci za proizvodnju kemijskog oružja donijeti Vlada, poručivši da je tu temu potaknuo jer javnost mora biti informirana.

Riječ je o operaciji Organizacije za zabranu kemijskog oružja i SAD-a, ne o NATO-ovoj operaciji, rekao je Milanović na početku današnje sjednice Vlade kazavši kako se od Hrvatske očekuje da da svoj doprinos. "Od nas se očekuje, a ne traži, moli nas se, da damo jedan mali dopirinos. I zato nekima ide malo na živce što se o tome govori u javnosti", rekao je premijer dodavši da je htio o svemu izvijestiti javnost jer se odluka neće donositi "iza pet brava i zatvorenih vrata".

"Želimo da svi oni koji o tome imaju što reći, to i naprave, a na kraju će odluku donijeti Vlada, ali ljudi moraju biti informirani", naglasio je. "Moramo odlučiti želimo li biti aktivni članovi međunarodne zajednice i uz minimalni rizik, ako i takav, a to govorim s punom odgovornošću, preuzeti odgovornost za uništavanje jednog zla", dodao je.

Hrvatski premijer najavio je u utorak u Opatiji da Hrvatska u sklopu međunarodnih nastojanja za uništenjem kemijskog oružja u Siriji sudjeluje u konzultacijama o mogućem transportu sastojaka u proizvodnji kemijskih otrova iz Sirije preko Sredozemlja do Atlantika. "To nisu bojni otrovi, a predviđeno je njihovo uništavanje, vjerojatno u Atlantiku u organizaciji američke vojske. Sada traju konzultacije sa sredozemnim zemljama, a mi sudjelujemo u njima", rekao je Milanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter