Vlada će na Muzilu realizirati prostorne planove

Muzil (N. LAZAREVIĆ)
Muzil (N. LAZAREVIĆ)

"Tijekom ovog mjeseca trebao bi izaći prvi pozivni natječaj za Brijune koji bi se oglasio za iskazivanje interesa. Nakon toga dovršit će se svi oni programi i planovi koji se tiču najbolje upotrebe prostora jer želimo najprije vidjeti kakva je povratna informacija sa strane investitora koji moraju ostvariti određene povrate investicije. Što se tiče Muzila, odmah nakon Kupara, koji su pri kraju, pokrenut će se mehanizam za Muzil i raspisati poziv investitorima za iskaz interesa za to područje", najavio je ministar turizma Darko Lorencin na sajmu u Berlinu za naš list, samo dan nakon što su udruga Zelena Istra i zadruga Praksa, prezentirajući svoj program Muzil Starter, ustvrdile da im Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) daje neslužbenu podršku projektu čime u vodu pada plan Grada Pule da se Muzil uredi prema prostornim planovima.

Poziv za iskazivanje interesa investitora

Muzil Starter obuhvaća privremeno korištenje devet objekata zone Regrutnog centra za kreativni i gospodarsko-društveni sektor. Međutim, sama izjava ministra turizma u startu je opovrgla navode dvije udruge. Kada se pritom doda da je Grad Pula u pozivu DUUDI-ja na koji su se javile i pulske udruge zatražio što skorije raspisivanje natječaja za Muzil kako bi se stavio u funkciju, a ako država i DUUDI to "ne mogu" da to prepuste Gradu, za što su (ili jedno ili drugo) premijer Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović dali podršku gradonačelniku Borisu Miletiću, onda je jasno što će se realizirati na Muzilu. Ono što je Gradsko vijeće Grada Pule usvojilo prostornim planovima.

Usto, nije poznato na koji bi se način ostvarila ideja udruge Zelena Istra i zadruge Praksa jer, čini se, postoji jedan "nerješiv problem". Naime, prostornim planovima usvojenim od Gradskog vijeća Grada Pule poznata je namjena na Muzilu. Stoga vjerojatno ne bi bilo moguće dobiti dozvole za djelatnost koja se predlaže Muzil Starterom. Da bi se tako nešto ostvarilo potrebno je promijeniti namjenu, ili prostorni plan. Kako je usvajanjem prostornog plana Gradsko vijeće pokazalo koju namjenu želi, jedini način na koji bi se mogla promijeniti namjena je da Vlada Republike Hrvatske odluči na Muzilu realizirati neki nacionalno strateški projekt.

Vladi na Muzilu odgovaraju prostorni planovi

Prije će nacionalnim interesom neke Vlade RH, bila ona Kukuriku ili HDZ-ova, biti realizacija projekata na Muzilu baš kako je to prostornim planom predviđeno, odnosno u sklopu projekta Brijuni rivijere. Uostalom, HDZ je i inicirao projekt Brijuni rivijere, dok ga je Kukuriku koalicija nastavila provoditi na Sv. Katarini - Monumentima. Najavivši raspisivanje natječaja za iskaz interesa ministar turizma je pokazao koji je interes na Muzilu, a Vladi za tako nešto odgovaraju gradski prostorni planovi. Stoga je iluzorno očekivati da će "vladino poduzeće" DUUDI odlučiti suprotno namjerama Vlade.

Samo raspisivanje natječaja za iskazivanje interesa stiglo je nakon što je Grad Pula zatražio od DUUDI-ja da ukoliko država neće pokrenuti stavljanje bivših vojnih područja u funkciju razvoja Pule to prepusti učiniti gradskoj upravi. Dakle, Grad ne traži ultimativno vlasništvo nad bivšim vojnim područjima već mogućnost njegova stavljanja u funkciju. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter