Vlada će božićnice isplatiti tek u siječnju?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zaposlenicima u javnim službama pripada pravo na isplatu godišnje nagrade za božićne blagdane u jednakom iznosu (božićnica)", stoji u Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe (TKU). To znači da se taj prigodni dar treba isplatiti uoči Božića, unatoč najavama Vlade da bi možda dio božićnica za zaposlene u javnim i državnim službama isplatila u siječnju iduće godine. Riječ je o 270 milijuna kuna, na koje je Vlada trebala računati jer se u sličnoj situaciji našla i ljetos pri isplati regresa. Na njega su pravo imali zaposleni u državnim službama temeljem kolektivnog ugovora, a kako su državne i javne službe svojevrsne spojene posude, regres je isplaćen svima.

Obrnuta situacija

Sada je situacija obrnuta, TKU-om za javne službe koji je u produženoj primjeni regulirana je isplata božićnice. Državne službe su dodatkom svom kolektivnom ugovoru ugovorile mogućnost isplate božićnice te se usuglasile da će materijalno pravo koje se s javnim službama ugovori u povoljnijem obliku biti primijenjeno i na državne službe. Drugim riječima, božićnicu u iznosu od neoporezivih 1.250 kuna trebaju dobiti svi zaposleni u javnim i državnim službama. Dio ustanova, kako u zdravstvu tako i socijalnoj skrbi, već je isplatio prigodnu nagradu za svoje zaposlene. 

Ukoliko bi Vlada za dio zaposlenih u javnim i državnim službama božićnicu isplatila u siječnju, to bi bila katastrofa. Tako Ljubica Pilić iz Sindikata kulture podsjeća kako bi to značilo isplatu prava koje je sada u dospijeću, u novoj fiskalnoj godini, pa bi božićnica koja će se eventualno dogovoriti za 2017. godinu bila oporeziva. Osim toga, kakva je to božićnica koja se isplaćuje u siječnju. 

"Božićnica je namjenska isplata za ovu godinu. Neiskoristiti mogućnost korištenja 2,5 tisuća neoporezivih kuna koliko poslodavac u godini može isplatiti bez oporezivanja radniku značilo bi propuštanje najjeftinije moguće isplate", veli Pilić. Vlada je svojim prijedlogom izmjena TKU-a doista mislila božićnicu u javnim službama prebaciti na siječanj iduće godine, no sindikati su se pobunili. Uostalom, pregovori su i propali. 

Isplata na ruke umjesto na račun

Sindikati očekuju da će se preraspodjelom neplanirana sredstva, za koje je Vlada znala da su joj ovogodišnja obaveza, naći te da će svim radnicima biti isplaćena božićnica u ovoj godini. Prebacivanje dijela isplata u iduću godinu, ne bi samo povećalo budući trošak poslodavca u slučaju da se to pravo ugovori za 2017. godinu, već bi proizvelo i diskriminaciju među zaposlenima. 

Upozoravaju sindikati i da se radnicima pod ovrhom, kao što je bio slučaj i s ljetošnjim regresom, božićnica može isplatiti na ruke umjesto na račun. No, navode i kako bi prema naputku Porezne uprave o isplatama neporeznog dara u slučaju ovrhe sva ministarstva jednako trebala postupati. Naime, u socijanoj skrbi je nastao problem jer ministarstvo tvrdi kako nema mogućnosti za isplatu božićnice na ruke. (Gabrijela GALIĆ)       


Podijeli: Facebook Twiter