Vlada briše nezaposlene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) utrošit ce dodatnih 1,5 milijuna kuna za nezaposlene da bi im osigurao neophodne lijecnicke, odnosno sanitarne preglede nužne za pojedine programe obrazovanja. Nakon što je u rujnu naglo skocio broj nezaposlenih koji su brisani iz evidencije jer su upuceni na obrazovanje, takvo umjetno smanjivanje nezaposlenosti nastavit ce se i u iducim mjesecima.

Do kraja godine, kako procjenjuju na HZZ-u, još oko cetiri tisuce nezaposlenih dobit ce "priliku za stjecanje novih strucnih znanja i vještina potrebnih za zapošljavanje". Naime, Vlada je, željna pozitivnih kretanja na tržištu rada, u mjesecima pred izbore odriješila kesu i burzi osigurala dodatnih 60-ak milijuna kuna kako za obrazovanje nezaposlenih da bi s novim znanjima i vještinama postali konkurentniji na tržištu rada, tako i za projekte javnih radova. Iako je rijec o politickom potezu, za nezaposlene je svaka kuna ulaganja dobrodošla.

Prema odgovorima koje smo dobili s državne burze, u prvih dvadesetak dana listopada nezaposlenost je školskim klupama zamijenilo 3.580 osoba. Naime, do kraja rujna obrazovne programe pohadalo je ukupno 5.396 osoba, dok nam je prije nekoliko dana iz HZZ-a odgovoreno da je u takve programe ukljuceno 8.976 osoba. Za vrijeme pohadanja obrazovnih programa nezaposleni se ne smatraju nezaposlenima, odnosno brisani su iz evidencije. Buduci da prosjecno obrazovanje traje šest mjeseci, jasno je da ce se vladajuci politicari pred izbore nastaviti hvaliti pozitivnim trendovima koji su posljedica mjera gospodarskog oporavka Vlade.

Zapravo je rijec o jednoj velikoj sapunici od koje ce, istina, dio nezaposlenih koji su spremni uciti s ciljem pronalaska makar i privremenog posla - imati koristi.

Za obrazovne programe, u koje je do sada ukljuceno više od 8,9 tisuca osoba, izdvojena su 43 milijuna kuna, no taj ce se iznos do kraja godine povecati. Planiranih 1,5 milijuna kuna namijenjenih lijecnickim i sanitarnim pregledima nezaposlenih tek ce se utrošiti, a tim ce se sredstvima pridodati i školarine.

"Osiguranjem dodatnih sredstava za mjere aktivne politike ukazala se mogucnost dodatnog ukljucivanja nezaposlenih osoba u programe obrazovanja te se ukupna vrijednost nabave usluga strukovne izobrazbe trebala povecati za iznos koji je objavljen", objasnili su nam na burzi zbog cega se sada traže zdravstvene ustanove za lijecnicke preglede. Prosjecan trošak lijecnickog pregleda je oko cetiri tisuce kuna te oko 700 kuna za specijalisticki pregled. "Za obavljanje poslova zanimanja vezanih uz proizvodnju, pripremu i posluživanje hrane potreban je i sanitarni pregled koji u prosjeku košta oko 350 kuna", vele na burzi.

Iako se pozitivni trendovi na tržištu rada u rujnu preokrecu u negativne, ove godine ti su sezonski trendovi promijenjeni. Tako se u rujnu bilježio pad nezaposlenosti s izraženo visokim brojem novoukljucenih osoba u neki od programa Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja. Gotovo šest tisuca osoba brisano je iz registrirane nezaposlenosti. Više od 3,6 tisuca osoba privremeni je izvor prihoda našlo u javnim radovima, dok su 892 nezaposlena upucena u obrazovne programe. Slican trend ocito ce se nastaviti i u listopadu.

Po podacima burze, nezaposleni se najviše ukljucuju u programe obrazovanja za turisticko-ugostiteljska zanimanja, elektro-metalska, uslužna (vrtlar, cvjecar), zdravstvena (njegovatelj, maser), gradevinska (upravljac vilicarem), kao i djelatnosti knjigovodstva i financija, odnosno posao knjigovode. (G. GALIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter