Vježbanje "osjećanja" obitelji

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

U Gradskoj galeriji Labin otvorena je samostalna izložba fotografija "Vježbanje obitelji", autorice Petre Mrša Petra Mrša, mlada hrvatska umjetnica, koje je već zapažena na 
umjetničkoj sceni, labinskoj je publici predstavila iznimno zaokružen i definiran projekt koji - iako dolazi od vrlo mlade autorice - ima za publiku i sudionike vrlo zrelu poruku i poduku i dotiče se zaista važne i velike teme.

Obiteljsko putovanje Velebitom

Izložbu fotografija prati i istoimena knjiga koju također potpisuje autorica. O knjizi i izložbi na otvaranju su, nakon kratkog uvoda voditeljice Gradske galerije Labin Tee Bičić, 
govorile Petra Mrša i Martina Miholić, kustosica izložbe i voditeljica galerija zagrebačkog HDLU-a.

U razgovoru o knjizi i izložbi Petra Mrša je istaknula važnost knjige u projektu te ispričala nekoliko anegdota s obiteljskog putovanja Velebitom prilikom kojeg je i nastala izložena serija fotografija. 

"Članovi obitelj današnjeg društva dijele vrlo uzak opseg aktivnosti i djelatnosti te se smanjuje količina zajedničkog iskustva, a članovi jedni drugima postaju stranci. Više se ne dijeli zajednički rad, znanje se ne prenosi s koljena na koljeno (već putem medija i institucija), slavlja su svedena na tri prevelika ručka godišnje u kojima nema pjesme niti plesa. Sve je ovo prihvaćeno kao normalno stanje mjesta u kojem iz biološkog bića prelazimo u društveno; u kojem bi trebali osjećati potpunu pripadnost kao kompletne ličnosti (a ne djelomičnu, određenu funkcijom koju u istoj izvršavamo). 
Smatram da je teško osjećati pripadnost grupi s kojom se dijeli svega nekolicina aktivnosti, te da je potrebno pozabaviti se pronalaskom novih aktivnosti kojima bi se ponovno uspostavilo međusobno poznavanje članova obitelji, bliskost i pripadnost. U želji da nađem neke nove prakse i "izvježbam" osjećati obitelj, pozvala sam svoju obitelj na putovanje u kojem sam stekla značajno novo iskustvo sa članovima svoje obitelji koje poznajem već 30 godina,"ističe Petra Mrša.

Istarska premijera projekta

Govoreći o suradnji s autoricom, kustosica Martina Miholić je istaknula da je apsorbiranjem projekta i svih njegovih elemenata shvatila, kako je Petra na "nepretenciozan način otvorila prostor suočavanja s drugim i drukčijim te konvencionalnim poimanjem obitelji s 
definiranim uskim opsegom djelovanja u kojem je svako udaljavanje od normativa podložno označavanju i stigmatizaciji."

- Svojim projektom Petra na netraumatičan način, benigno zadire u to osjetljivo tkivo obitelj. Vodi nas kroz projekt ali i poimanje obitelji kao kroz igru koja ima stupnjeve u kojoj krećeš od najlakšeg, onog što ti je u tom trenutku prihvatljivo ili najlakše, po završetku prvog stupnja prelaziš na drugi te prelaskom na svaki viši pomalo dovodiš u pitanje postojeći sustav znanja ili bolje reći uvjerenja, rekla je Miholić.

Izložbu je otvorila Daniela Mohorović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin, a potom je autorica s članovima svoje obitelji priredila iznenađenje publici, te su zajedno i zapjevali te najavili skoro izdanje CD-a. Projekt je od 2014. do danas predstavljen u svim važnijim galerijskim prostorima diljem Hrvatske. Ovo je premijerno predstavljanje Labinu i Istri, a izložba i knjiga mogu se naći u Gradskoj galeriji Labin do 26.svibnja. (A. ŠĆULAC)



Podijeli: Facebook Twiter