Vježbanjem protiv raka maternice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rizik karcinoma maternice može se smanjiti vježbanjem i pravilnom prehranom, a postoje naznake da bi pozitivno mogla djelovati i  kava, javlja BBC pozivajući se na najnovije istraživanje.

Gotovo polovica slučajeva raka maternice u Velikoj Britaniji, njih oko 3.700, mogla bi se spriječiti redovitom tjelesnom aktivnošću i normalnom tjelesnom težinom.

Znanstvenici na Imperial College u Londonu preporučuju najmanje 30 minuta dnevno tjelesne aktivnosti i prehranu kojom se tjelesna težina drži u granicama normale.

Izvješće Svjetskog fonda za istraživanje raka kaže da i kava može smanjiti rizik, ali njegovi znanstvenici još uvijek nemaju dovoljno dokaza da bi preporučili ispijanje kave kao zaštitu od te bolesti.

Karcinom endometrija je četvrti najčešći rak žena u Velikoj Britaniji.

Imperial College u Londonu od 2007. sakuplja i analizira podatke o karcinomu endometrija te pokušava uspostaviti vezu s prehranom, tjelesnom aktivnošću i tjelesnom težinom.

U Velikoj Britaniji 56 posto žena slijedi preporuke o tjelesnoj aktivnosti od najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u tjedno, dok samo njih 39 posto ima tjelesnu težinu u granicama normale, dodaje BBC. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter