Vježbanje u 70-ima zaustavlja atrofiju mozga

Ilustracija (Arhiva/V. B.)
Ilustracija (Arhiva/V. B.)

Vježbanje u 70-im godinama života može zaustaviti proces atrofije mozga i simptome starenja vezane uz demenciju, ali ne i aktivnosti poput rješavanja križaljki, utvrdili su znanstvenici sa sveučilišta u Edinburghu.

Snimke mozga 638 osoba koje su prešle granicu za starosnu mirovinu pokazale su da su oni tjelesno najaktivniji imali manji stupanj atrofije odnosno smanjenja mozga tijekom trogodišnjeg razdoblja.

Pri tome vježbanje nije trebalo biti prezahtjevno - tek šetnje nekoliko puta tjedno bile su dovoljne, navodi časopis Neurology.

Znanstvenici su istodobno utvrdili da vježbanje mozga aktivnostima poput rješavanja križaljki imalo vrlo malo učinka na proces atrofije mozga.

Istraživanje nije utvrdilo nikakve koristi od mentalnih aktivnosti poput čitanja ili druženja s obitelji i prijateljima za veličinu mozga.

Utvrđeno je da je bijela tvar u mozgu kod osoba starijih od 70 godina koje su bile fizički aktivnije bila manje oštećena u odnosu na bijelu tvar osoba koje nisu puno vježbale, a tjelesno aktivnije osobe imale su i više sive moždane tvari. 

Već je od ranije poznato je da atrofija mozga dovodi do slabije memorije i drugih kognitivnih sposobnosti.

Iako nije poznat mehanizam kojim tjelesne aktivnosti usporavaju atrofiju mozga znanstvenici ističu da vježbanje povećava protok krvi kroz mozak što povećava opskrbu moždanih stanica kisikom i drugih hranjivim tvarima a što može biti važno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter