Vježbanje na vibrirajućoj podlozi pomaže starijima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stajanje ili vježbanje na vibrirajućoj podlozi moglo bi pomoći u jačanju mišićne snage starijih osoba, povećanju njihove pokretljivosti i brzine u slučajevima kad ne mogu vježbati, pokazalo je španjolsko istraživanje.

Znanstvenici sa sveučilišta Zaragoza ispitivali su učinak stajanja ili vježbanja na vrhu ravne platforme veličine metra koja šalje lagane vibracije kroz stopala u ostatak tijela.

Ispitanici su na platformi stajali ili izvodili čučnjeve uz savijanje koljena, što pomaže prenošenju vibracija.

- Vježbanje je najbolja opcija za dobro zdravlje u starijoj dobi, kaže voditeljica istraživanja Alba Gomez Cabello, no za one koji ne mogu izvoditi aerobne vježbe ta vibrirajuća tehnika mogla bi biti jednostavno i brzo rješenje za poboljšanje tjelesne kondicije.

- Vibracije kroz čitavo tijelo jednostavan su i brzi način vježbanja koji stimulira mišiće i poboljšava stanje, kaže Cabello.

U sklopu istraživanja koje je financirala španjolska vlada, 24 muškarca i žene starije od 65 godina izvodilo je po deset čučnjeva u trajanju od 45 sekundi svaki na vibrirajućoj platformi, uz minutu odmora između svakog čučnja, i to triput tjedno 11 tjedana.

Uz njih u istraživanju je sudjelovalo još 25 osoba koje nisu vježbale.

Na kraju istraživanja skupina koja je radila vježbe imala je mala poboljšanja u odnosu na kontrolnu skupinu i gibljivost donjeg dijela leđa bila je gotovo dva centimetra veća, prehodala je 33 metra prosječno sekundu brže i mogla ponoviti vježbe još u dva navrata više nego u odnosu na kontrolnu skupinu.

U drugim istraživanjima vibrirajuće platforme pokazale su se dobre u poboljšavanju ravnoteže i tonusa mišića.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Maturitas. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter