Vježbanje koristi oboljelima od artritisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako bi osobe koje boluju od osteoartritisa trebale biti tjelesno aktivne kako bi ublažile svoje bolove i poboljšale sposobnost kretanja, cini se kako se sve veci broj pacijenata navikava na sjedilacki nacin života.

Podaci americkog istraživanja pokazuju kako više od polovice žena koje boluju od osteoartritisa koljena i 40 posto muškaraca svoje dane provode "parkirani" na ispred televizora.

Tjedan dana su istraživaci Medicinskog fakulteta Feinberg Sveucilišta Northwestern mjerili razinu tjelesne aktivnosti kod tisucu ispitanika koristeci uredaj akcelerometar. Ispitanici su bili stari izmedu 49 i 84 godina i bolovali su od osteoartritisa koljena.

Unatoc preporukama ondašnjih strucnjaka, koje ukljucuju 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tijekom tjedna (što znaci 20 minuta kretanja dnevno), njih je slijedio svaki sedmi pacijent i svaka dvanaesta pacijentica.

Ukupno se 40 posto ispitanika i 57 posto ispitanica nije moglo prisiliti ni na deset minuta tjelovježbe svakog dana kroz tih tjedan dana koliko je trajalo istraživanje.

"Sumnjali smo kako su ljudi pretjerali kad su u prethodnim istraživanjima rekli koliko su vježbali, no iznenadili smo se što je stopa tjelesne aktivnosti znatno, znatno niža nego prije. Rezultati bi trebali biti alarmantni za lijecnike", iznenadila se Dorothy Dunlop, profesorica medicine ujedno i voditeljica studije.

"Iako imaju bolesne zglobove, pacijente treba podsjecati kako je tjelesna aktivnost zapravo dobra za njih. Osobe s artritisom bi trebale biti tjelesno aktivne koliko god je to moguce, cak i ako uspiju manje nego što se preporucuje. Kada je u pitanju tjelesna aktivnost, postoje dokazi da su dobrobiti daleko vece nego rizici, a neaktivnost je pogotovo štetna za zdravlje", zakljucila je Dunlop.

Studija je objavljena u casopisu Arthritis & Rheumatism.

Ordinacija.hr


Podijeli: Facebook Twiter