Vjetroelektrane umjesto naftnih platformi

Josip Anton Rupnik (M. ANGELINI)
Josip Anton Rupnik (M. ANGELINI)

"Treba pod svaku cijenu spriječiti sulude ideje da se istražuje odnosno buši hrvatski dio Jadrana u cilju eksploatacije nafte. Nismo protiv ispitivanja i vađenja plina, ali nafta je potpuno druga priča. Na tome će netko kratkoročno profitirati, ali može i dovesti do uništenja Jadranskog mora, našeg najvećeg prirodnog resursa i bogatstva, rekao je Josip Anton Rupnik, predsjednik Zelenog saveza - Zelenih na jučer održanoj konferenciju za novinare.

Dodao je kako Strateška studija utjecaja na okoliš ne daje odgovor na pitanje što će biti sa životom na Jadranu ako se desi neka katastrofa. "Ta studija, naglasio je, morala se davno ranije izraditi, a ne tek kada se izrađuje Okvirni plan, koji je donesen temeljem odluke Vlade u ožujku 2014. godine. A kod nas se neprekidno uočavaju veliki propusti kod izrada takvih studija".

Ono što bi se moglo desiti Jadranu, samo zbog jednog incidenta, Rupnik je rekao da smo mogli vidjeti na primjeri Meksičkog zaljeva. Predsjednica Zelenih grada Novigrada Elena Vesnaver Radeljak je dodala kako je takvih primjera diljem svijeta, ali se o njima malo zna jer to zataškavaju naftne kompanije.

Na pitanje novinara da komentira to što Talijani dugi niz godina iz Jadrana eksploatiraju naftu Rupnik je odgovorio kako je njihova obala pretežno zagađena, ali to zagađenje pretjerano ne utječe na hrvatsku obalu zbog smjera morskih struja.

- Naše se "zelene" kolege u Europi čude komu pada takva suluda ideja. Oni žele razgovarati kako otvarati parkove u moru, a ne bušotine za istraživanje nafte, iznio je Rupnik te u zaključku pozvao cjelokupnu javnost da se odupre suludim idejama i zbog toga što je Jadran veoma osjetljivo more, jer su spore izmjene morske vode.

Kao alternativu platformama za bušenje nafte Rupnik predlaže gradnju platformi za vjetroelektrane te da hrvatska obala Jadranskog mora ostane najčišćim morem u Europi. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter