Vjetar u jedra razvoja Buzeštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Jozo Sarac potpisao je s Gradom Buzetom ugovor o darovanju državnog zemljišta u poduzetnickim zonama Mala Huba i Mažinjica. U Maloj Hubi Buzet je od države dobio 28.037 cetvornih metara terena, cija se vrijednost procjenjuje na 6.020.945 kuna, odnosno 214,75 kuna po kvadratu, a u poduzetnickoj zoni Mažinjica jednu nekretninu od 1.290 cetvornih metara, vrijednosti 277.027 kuna.

Ugovorom o darovanju, rekao je na konferenciji za novinare u petak gradonacelnik Valter Flego, Buzet se obvezuje darovane nekretnine privesti namjeni u roku od tri godine, a u slucaju njihove prodaje dobivena sredstva koristit ce za gospodarski razvoj buzetskog podrucja.

U posljednjih godinu dana Ministarstvo gospodarstva odobrilo je Buzetu oko 1,1 milijun kuna za izgradnju infrastrukture u poduzetnickim zonama. Od toga je 600 tisuca kuna za izgradnju kanalizacije u Mažinjici, a 300 tisuca za uredenje prilazne prometnice u Maloj Hubi. Zadnji ugovor potpisan je u petak, a njime je resorno ministarstvo odobrilo 250 tisuca kuna za uredenje infrastrukture u Maloj Hubi.

- Nakon višegodišnjih nastojanja i puno utrošenog vremena uspjeli smo doci do tog državnog zemljišta, što nam omogucuje da napokon krenemo u pravu realizaciju industrijske zone Mala Huba. Unatoc recesiji i teškim vremenima uvjeren sam da ce potencijalni investitori prepoznati odlicnu lokaciju te da ce zona predstavljati novi zamah Buzeštine u njezinom gospodarskom razvoju. Zajedno s ovim darovanim zemljištem Grad ima na raspolaganju 40-ak tisuca cetvornih metara u Maloj Hubi, što smatramo dovoljnim za pocetak realizacije poduzetnicke zone. U postupku smo uknjižbe darovanog zemljišta te planiramo sredinom iduce godine poceti s javnim nadmetanjem za prodaju nekretnina, izjavio je Flego.

Što je s planovima BUP-a, koji je svojevremeno upravo u Maloj Hubi planirao izgradnju nove regionalne pivovare, vrijedne više od 25 milijuna eura, u kojoj bi se odvijala kompletna proizvodnja i distribucija Bavaria i Favorit piva za središnju i istocnu Europu?

- Grad je za Malu Hubu 2007. donio urbanisticki plan uredenja. Nakon toga predstavnici BUP-a predali su nam pismo namjere o izgradnji nove pivovare. Ta njihova inicijativa do proljeca je na cekanju zbog neizvjesne ekonomske situacije. Bilo bi itekako poželjno da pivovara ovdje izgradi nove pogone pa je i na sjednici Gradskog vijeca zakljuceno da se ide u izmjene urbanistickog plana uredenja. Još to nismo ucinili jer se BUP nije definitivno odlucio za ovu lokaciju. Na proljece cemo, odlucio BUP ili ne ovdje graditi svoje pogone, u svakom slucaju krenuti u raspisivanje javnog nadmetanja za prodaju zemljišta. Svim trgovackim društvima, pa tako i BUP-u, vrata su otvorena da kupe to zemljište, zakljucio je Flego.


Podijeli: Facebook Twiter