Vjetar odgodio skok s ruba svemira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skok s ruba svemira, tijekom kojega je austrijski pustolov Felix Baumgartner namjeravao u slobodnom padu probiti zvučni zid, otkazan je u utorak zbog vjetra kratko prije planiranog pokušaja u Novom Meksiku u SAD-u.

Kratko prije nego što se Baumgartner trebao dignuti balonom ispunjenim helijem na visinu od 36 kilometara, na tlu je zapuhao vjetar i onemogućio let, a zasad nije poznato kad će Baumgartner krenuti u novi pokušaj.

Baumgartner se već nalazio u posebnoj kapsuli u kojoj je balonom trebao odletjeti na rub svemira i odande se slobodnim padom spustiti na visinu na kojoj bi otvorio padobran, kad je zapuhao vjetar i pritisnuo balon na zemlju.

Let je otkazan iz sigurnosnih razloga, a kratko nakon toga Baumgartner je napustio kapsulu.

Austrijski pustolov i njegova ekipa nisu imali problema samo s vjetrom. Pri ulasku u kapsulu nastale su i poteškoće s komunikacijskim uređajima, koje su kasnije uklonjenje.

Prekid pokušaja "najrazumnije je što se može učiniti", izjavio je Gerald Baumgartner, pustolovov brat, u razgovoru za jednu austrijsku televizijsku postaju.

"Mislimo da je balon lagano dodirnuo tlo", dodao je, čime je ukazao na opasnost od oštećenja balona čija debljina iznosi 0,002 centimetara, što je deset puta tanje od obične plastične vrećice.

Balon je nakon otkazivanja leta sakupljen i ne može se ponovno koristiti. (Hina, foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter