Vjetar nosio sve pred sobom, sa krovova letjeli crjepovi, stradala i vozila

Radni sastanak njemačke delegacije i vodstva Istarske županije (M. MIJOŠEK)
Radni sastanak njemačke delegacije i vodstva Istarske županije (M. MIJOŠEK)

Iz Županijskog centra 112 u Pazinu, Državne uprave za zaštitu i spašavanje kažu da je olujno nevrijeme zahvatilo najprije područje Umaga, Novigrada i Buja a zatim nešto kasnije slabijim intenzitetom područje Poreča, Pule, Pazina, Buzeta i Labina te je trajalo do 23.30 sati.

- Županijski centar 112 zaprimio je više od sedamdesetak dojava građana o padu stabala i granja na prometnice te parkirana osobna vozila i kamp kućicu, razbacane prometne znakove i kontejnere za smeće, udar groma u zgradu ali bez ozlijeđenih osoba. Vatrogasci i djelatnici dežurnih službi odmah su izlazili na intervencije i otklanjali drveće i pomagali ljudima te nije bilo prekida prometovanja ili dužih zastoja u prometu. Zbog pada drva na dalekovod ili strujnu mrežu bez električne energije ostajali su potrošači na području Umaga, Buja i Novigrada i manjih dijelova Poreča. Dežurne ekipe Elektre su na terenu te uklanjaju kvarove, stanje je mjestimice normalizirano ali potpuna normalizacija očekuje se tijekom dana. Sve raspoložive službe su na terenu i otklanjaju posljedice nevremena. Nismo zaprimili dojave o teže ozlijeđenim osobama, kažu u pazinskom Centru 112.

Oko 21 sat u srijedu sjevernu Istru je pogodilo olujno nevrijeme koje je pred sobom nosilo gotovo sve. Pukom srećom ozlijeđenih osoba nije bilo, a materijalnu štetu će trebati tek zbrojiti. Na prometnicama od Buja, Umaga, Kanegre, Dajle, Babići i Novigrada palo je dosta stabala, a prema prvim informacijama stradala su i vozila. Sa krovova su letjeli crjepovi na sve strane, a ceste su bile prekrivene lišćem i granama. Policija, vatrogasci i cestarske službe su bile u punom pogonu. U centru Buja je najvjerojatnije radi izlijetanja s ceste razbijeno u potpunosti jedno vozilo. Na pola sata je nestalo struje na cijelom području. Nakon nevremena smo od OKC-a PU istarske doznali da su zaprimljene brojne dojave ali da srećom nije bilo prijava za ozlijeđenim osobama. Kod mjesta Kaldanija, gdje su bujski vatrogasci upravo bili očistili prometnicu od srušenog stabla, dogodio im se kvar na kamionu te su ostali blokirani na cesti. Policija je s plavim rotacijama bila na više pozicija oko Buja. Vjetar koji je zapuhao naglo strahovitom silinom iznenadio je sve jer se u njegovoj najvećoj snazi na otvorenom čak i teško disalo. U četvrtak ujutro će biti poznatiji rezultati olujnog vjetra te materijalna šteta.

U Paldigiji kraj Kaštela je za srijedu navečer bio predviđen krijes, već tradicionalni događaj koji svaku godinu okuplja okolne mještane, a istovremeno je povezan sa susjednim selom u Sloveniji. No, ove godine je samo desetak minuta od paljenja vatre, kada se dobro rasplamsala zapuhao olujni vjetar. Srećom pa je uz jak vjetar padala i kiša te se vatra i žar nošeni vjetrom nisu proširili na okolne kuće i šumu. Vatrogasci su nadzirali vatru, a čim se situacija smirila su krenuli na brojne intervencije. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter