Vjetar i pljuskovi rashladili Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zapadni dio Istre je danas prijepodne pogodilo kišno nevrijeme u kojemu je stradalo nekoliko brodica, pokoje stablo i štand.

Nedjeljno je nevrijeme u Novigradu, osim željno ocekivanog osvježenja (temperatura se spustila za 15-ak stupnjeva - na 21 stupanj Celzijusa), prouzrocilo manje probleme.

Pocelo je rano ujutro jakim vjetrom, a nešto prije deset sati pao je se kratkotrajan, ali snažan pljusak pracen grmljavinom, kad su srušena i oštecena cetiri gradska štanda u lucici Mandrac, kao i suncobrani koji nisu bili ucvršceni. U jednom se trenutku na cesti i okolnim površinama uz Park Irme Bencic skupila poveca kolicina vode.

U Pineti je pala jedna pinija, dok su ispred autokampa Mareda potopljeni manji gliser i barka puna vode.

Nevrijeme je zahvatilo i podrucja Umaga i Buja, a u lucici u Savudriji jedna je barka otrgnuta sa suhog veza i odbacena na obalu.

Jaka kiša nošena olujnim vjetrom srucila se u nedjelju oko deset sati na Porec spustivši nakratko temperaturu sa subotnjih paklenih 38 na samo 19 stupnjeva. Najviše je posljedica bilo vidljivo na gradskoj rivi i u marini, gdje je vjetar nasukao jedrilicu jedne talijanske obitelji.



Oluja nije nanijela štete u ostalim dijelovima grada, ali je zato dala dosta posla djelatnicima komunalaca Usluge. More u uvali Peškera osvanulo je mutno i zatrpano nakupinama alga i smeca, dok su na dijelovima lungomarea valovi udarali u obalu ostavljajuci na šetnici ostatke morskih trava. Ista se slika mogla vidjeti i na gradskoj rivi gdje su valovi algama zatrpali cak i tri metra udaljene štandove.

Nekoliko sati nakon oluje sunce je pocelo probijati oblake, uz ponovne sparine i "ekspresno" podizanje temperatura za cak desetak stupnjeva.

U Rovinju od jutarnjeg naleta vjetra u 6.30 sati nisu nastale štete. Domaci vlasnici su vezove svojih brodica dodatno osigurali od jakog vjetra sa sjeverozapada. Turisticka plovila su zaklon tražila iza otoka ili su pak doplovili u gradsku luku. Uz vjetar zrak je dodatno rashladio kratki pljusak u 11 sati, koji je tek uspio oprati prašinu nošenu vjetrom.

Naleti vjetra srušili su jedno stablo na dionici državne ceste izmedu Golaša i odvojka za Krmed.

Nedjeljno oblacno vrijeme s kratkom kišom u Pulu je dovelo mnoštvo turista koji su plažu zamijenili obilaskom povijesnih znamenitosti na puno ugodnijim temperaturama nego prijašnjih dana.


Podijeli: Facebook Twiter