Vještina improvizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dramski studio INK-a vec cetiri godine zaredom organizira radionice scenskog pokreta, koje vodi Andrea Gotovina, a kao i svake godine, sinoc su polaznici radionica na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula održali prezentaciju usvojenog znanja. Prezentacija je bila podijeljena u dva dijela - za mlade i starije izvodace.

Mlada skupina, koju cine Patrik Lazic, Marin Jankovic, Filip Lugaric, Paola Lugaric, Iva Pifar, Monika Mandic, Anna Kraljic i Diana Zrnic, okušala se u prezentaciji naziva "Odakim". Kao što samo ime kaže, mladi su polaznici tijelima odigrali igru Mikado, no u obrnutom redoslijedu - dakle od odvojenih "štapica" do završne "zapetljanosti". Da se radi o Mikadu bilo je jasno tek na kraju prezentacije, kada su izvodaci i zaigrali tu igru nasred pozornice.

Starija se skupina iskazala u vještini improvizacije, a cine je Jan Franjul, Danijela Jaklin, Barbara Vukmirovic, Helena Vodopija, Martina Kolar, Joelle Živolic, Andrea Loncaric, Annie Kovac, Manuela Krakar, Marko Braic, Valter Roša, Melisa Kamencic i Aleksandra Možar.

Oni su na scenu postavili improvizirane prizore na odredenu temu. "Proljece", "Nedjeljni rucak", "Revolucija" i "Otok" neke su od zadanih tema koje su skupno odigrali na zanimljive, a ponekad i fizicki iznimno zahtjevne nacine. Improvizacija je složena tehnika koja zahtijeva raznovrsnost i kvalitetu pokreta, što zbog nepredvidljivosti koja je karakterizira podrazumijeva koncentraciju i osjecajnost grupe.

Cilj radionice scenskog pokreta je proširiti opsege osobnih mogucnosti izražavanja polaznika te ih nauciti da svjesno i znalacki koriste tjelesne radnje. Rad na scenskom pokretu omogucuje mladim glumcima da usavrše svoje neverbalne izražajne mogucnosti te poboljšaju razumijevanje njihovih tjelesnih potencijala, a mnogobrojna publika sinoc je njihov trud nagradila zasluženim aplauzom.


Podijeli: Facebook Twiter