Vještak i zastara obustavili progon Sucica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dvije godine istražni sudac Županijskog suda u Puli je pocetkom rujna obustavio istragu protiv Izidora Sucica, osumnjicenog da je kao nekadašnji predsjednik Uprave i suvlasnik Gospodarsko-kreditne banke Zagreb pocinio kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju, kao i zloporabe položaja i ovlasti kojima je više pravnih i fizickih osoba oštetio za milijunske iznose.

Takva odluka istražnog suca uslijedila je po službenoj dužnosti jer je Županijsko državno odvjetništvo u Puli odustalo od njegovog kaznenog progona.

Spis ce, medutim, biti proslijeden Opcinskom državnom odvjetništvu u Puli na odlucivanje o eventualnom optuživanju Izidora Sucica, njegove kcerke Suzane Sucic i nekadašnjeg clana Uprave GKB-a Krešimira Jerina i to ne za zloporabu položaja i ovlasti, vec samo za krivotvorenje službene isprave, jer jedna transakcija nije prikazana u poslovnim knjigama GKB-a!

Naime, nalaz vještaka je potvrdio da GKB nije u svojim poslovnim knjigama evidentirao da je nekretninom na podrucju Opatije, do koje je došla ovrhom nad trgovackim društvom Operetta, dokapitalizirala Euro koncern. Odnosno, u poslovnim knjigama banke nije evidentirano da je GKB potom prodao svoj poslovni udio u Euro koncernu trgovackom društvu Immo koncern. Time, drži odvjetništvo, Sucici i Jerin nisu pocinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, vec krivotvorenja službene isprave.

Odvjetništvo je odustalo od progona Sucica i za navodno nenamjensko korištenje kredita koji je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) odobrila za trgovacko društvo Jela iz Delnica, koje je pocetkom 2004. godine proglasilo stecaj. Nalaz sudskog vještaka pokazao je, naime, da nije GKB nenamjenski koristio kredit HBOR-a za trgovacko društvo Jela, vec to trgovacko društvo nije namjenski koristilo kredit, niti je osiguralo vlastiti udio u investiciji, pa je stoga došlo do otkaza ugovora o kreditu izmedu HBOR-a i GKB-a.

Izidor Sucic više nije pod istragom ni zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti koje je navodno pocinio da bi svojoj kcerki Suzani Sucic povecanjem temeljnog kapitala banke petom emisijom dionica pribavio imovinsku korist, i to fiktivnim ugovorima o kreditima na ime jedne osobe bez njezinog znanja, kao i na ime jedne druge, nepostojece osobe.

U vezi sumnje da je kao predstavnik i dionicar GKB-a s ciljem da sebi i bliskim osobama pribavi 6.185.263 kune koristi isplatom neostvarene dobiti odvjetništvo je odustalo od Sucicevog progona takoder nakon nalaza sudskog vještaka za knjigovodstvo i financije. (Marica KOŠTA)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter