Vjesnikovci ne odustaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vjesnik se više ne tiska, ali novinari ne odustaju: neizvjesnosti usprkos, doci ce u ponedjeljak na posao, s nadom da ce doznati nešto pouzdano, ili da Vjesnik definitivno odlazi u stecaj, ili da možda ipak još nije sve propalo.

Nedjeljom Vjesnik ionako nije izlazio, pa je redakcija u subotu bila gotovo prazna. No v.d. direktora Robert Mekinic bio je ondje.

"Ne znam što slijedi", kazao nam je. U ponedjeljak bi u Narodnim novinama, formalnome vlasniku Vjesnika, trebao biti sastanak na kojemu bi direktor Narodnih novina Petar Piskac trebao priopciti konacnu odluku. "Volio bih cuti da Vjesnik ide dalje, ali kako, drugo je pitanje", kazao nam je Mekinic. "Vjerujem da postoji nacin da Vjesnik nastavi. Koji, ne odlucujem ja", dodaje.

Od novinara doznajemo da cetiri mjeseca rade bez place, ali ne kane odustati dok nadležni jasno ne kažu da je gotovo.

"Ni od koga ne mogu tražiti da dode raditi. Ljudima sam rekao da cu raditi dok god postoji mogucnost da se nešto ucini, nadajuci se da ce i oni. A mogucnosti postoje, i bila bi šteta na ovakav, relativno cudan nacin, ugasiti tradiciju koja nosi mnogo više od samoga novinarstva", kaže Mekinic.

Glavni urednik Vjesnika Bruno Lopandic u subotu je na Vjesnikovu portalu objavio tekst u kojemu je vlasnika, Narodne novine, optužio da unatrag nekoliko mjeseci nije pokazao nimalo volje da održi na životu proizvod društva koje prodaje.

"Nisu vodili brigu o tiskanju lista, nisu ni pokušali deblokirati društvo, a "radili" su na tome da ga prodaju tako da su dopuštali da mu bilo kakva vrijednost pada iz dana u dan", napisao je glavni urednik, tvrdeci da su Narodne novine otezale pregovore o kupnji te "naprasno i jednostrano" prekinule pregovore s jedinim ponuditeljem, Oak investment fondom Nikole Frankopana.

U petak, 21. travnja, Vjesnik nije otisnut prvi put u 72 godine izlaženja, jer su Narodne novine prekinule pregovore s potencijalnim kupcem, uz neslužbeno objašnjenje da nije dostavio bankovna jamstva za placanje 14 milijuna kuna ukupnoga duga. Tiskara je potom odmah obustavila tiskanje, jer ih više nije imao tko uvjeriti da ce naplatiti svojih gotovo pet milijuna kuna duga. (B. PAVELIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter