Vjesnikovci ispred Vlade traže spašavanje lista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetak zaposlenika dnevnog lista Vjesnik, koji vec tjedan dana ne izlazi u tiskanom izdanju, okupilo se jutros na Markovu trgu kako bi Vladinim dužnosnicima podijelili naslovnicu te novine otisnutu posebno za njih, a na kojoj se podsjeca na predizborno obecanje iz Plana 21 o tome da ce Vjesnik biti ozbiljan javni medij.

Govoreci o razlozima dolaska na Markov trg clanica Radnickog vijeca Marijana Matkovic je rekla kako su sve vlade u zadnjih 20 godina donosile odluku o buducnosti Vjesnika.

"Bilo je vlada koje su postavljale glavne urednike i uprave zato da bi ukrale imovinu Vjesnika, a i onih koji su postavljali glavne urednike i uprave kako bi uredivacki kontrolirali Vjesnik. Sada smo došli razgovarati s ovom Vladom i moliti da ne ugasi list i da nam pomognu kako bismo se izborili za kvalitetniju i ozbiljnu javnu novinu", rekla je Matkovic izrazivši uvjerenje kako redakcija za to ima snage.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic porucio je okupljenima da im on nije obecao nikakvog kupca.



"Nisam rekao da je on dobar kupac, nego sam rekao da postoji kupac koji se javio i da cemo na vaš zahtjev raspisati javni natjecaj i to smo i ucinili", naglasio je dodavši kako su stavili sve uvjete koje je taj kupac prihvatio u svom pismu namjere.

"Vi niste bili s tim zadovoljni i tražili ste puno više od toga, tražili ste 60 mjeseci ili koliko vec sigurnost zapošljavanja, no kupac ni te minimalne uvjete nije uspio ispuniti, a medu njima ni kljucan uvjet - garanciju banke", rekao je Cacic.

Ministar financija Slavko Linic porucio je Vjesnikovim djelatnicima kako smatra da su svoju buducnost potrošili jer su dopustili da im netko uzme ime, imovinu, tiskaru. "Ova edicija sama sebe financirat ne može", zakljucio je Linic.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribic koji je vjesnikovcima došao dati potporu, izjavio je kako mu se cini da je u slucaju Vjesnik na djelu filozofija profit-logike koja bi Hrvatsku trebala smrznuti od straha.

Premijeru Zoranu Milanovicu vjesnikovci nisu uspjeli uruciti naslovnicu lista kojom pozivaju na spas Vjesnika jer se ispred zgrade vlade pojavilo samo njegovo službeno vozilo, bez njega, što je popraceno uzvicima okupljenih da je premijer pobjegao na stražnji ulaz i da nema hrabrosti pricati s njima.

Predstavnici zaposlenih službeno su zatražili sastanak s premijerom, a u Vladi su potvrdili da je njihov zahtjev primljen.

Narodne novine, vlasnik Vjesnika, jucer su od vršitelja dužnosti direktora Vjesnika Roberta Mekinica zatražile pokretanje stecaja novina koje su izlazile 72 godine.


Podijeli: Facebook Twiter