Vjesnik još nije ugašen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoc najutjecajniji hrvatski dnevni list Vjesnik dobio je još nekoliko mjeseci života. Takve informacije dobili su jucer zaposlenici Vjesnika, nakon što su jutro proveli u neizvjesnosti, ne znajuci hoce li današnji broj uopce izici na kioske. Vijest da je Vjesniku došao kraj proširila se u paketu s viješcu o selektivnom štrajku Sindikata graficara Hrvatske u Tiskari Vjesnik.

- Mi smo u jednodnevnom selektivnom štrajku. U Tiskari, naime, danas necemo tiskati Vjesnik. Ako se tijekom dana iznade rješenje, ova situacija može se izbjeci, izvijestio je javnost predsjednik tog sindikata Stjepan Kolaric.

Sindikat je od Vlade tražio da riješi financijske dubioze koje su u Narodnim novinama i Tiskari Vjesnik nastale zbog gubitaka dnevnog lista. Od sugovornika iz upravljacke strukture Narodnih novina dobili smo informaciju da ovo poduzece od pocetka iduceg mjeseca više nema namjeru izdavati gubitaški Vjesnik.

Celni ljudi tih tvrtki sastali su se potom s ministrom ?urom Popijacem te je nešto iza podneva stigla informacija da Vjesnik ipak ide dalje. Sindikat je prekinuo štrajk, a zaposlenici Vjesnika mogli su nakratko odahnuti. U prijelaznom razdoblju Tiskara Vjesnik nastavit ce tiskati posrnuli dnevni list. Upitno je, medutim, hoce li tiskanje i dalje placati Narodne novine ili ce tu obavezu na sebe preuzeti Vlada.

- Po našim informacijama, postoji vjerojatnost da smo dobili šest mjeseci prijelaznog roka, a tijekom tog razdoblja treba naci rješenje. Mi cemo svakako nastojati otvoriti razgovore o potrebi da se Vjesnik definira kao javno glasilo, kaže predsjednica Radnickog vijeca Vjesnika Marijana Matkovic.

Franjo Maletic, predsjednik Uprave Vjesnika d.d., poduzeca u cijoj je ingerenciji tiskara, napominje pak da je odluka o sudbini Vjesnika uvijek bila politicko, a ne gospodarsko pitanje.

- Što se tice gospodarske situacije u dnevnom listu, svi dosadašnji direktori mogli su ga ugasiti. Što se vrijednosti brenda tice - Vjesnik je uvijek imao i ima mjesta. Nikad dosad, medutim, nismo imali transparentan model subvencioniranja ili sufinanciranja lista. Red je da se napokon donese odluka kako ga financirati. Osobno vjerujem da se list nece gasiti, jer za to nema razloga. Predstavnici poduzeca Vjesnik bili su na sastanku s predstavnicima Vlade i sve što mogu reci jest da je to bio trezven razgovor, ustvrdio je Maletic. Napomenuo je još da vlasnici moraju naci prihvatljiv model i omoguciti da Vjesnik bude respektabilan multimedijalni i medijski servis.

Glavni urednik Vjesnika Darko ?uretek, koji je taj list srozao na najniže grane od svog osnutka naovamo (oko 3,5 tisuca prodanih primjeraka), nije bio raspoložen za razgovor, što je razumljivo buduci da ce se u iducem razdoblju (opet) tražiti i njegova ostavka.

Negubitaške place


Ukupna mjesecna primanja glavnog urednika Vjesnika Darka ?uretka iznose oko 25 tisuca kuna, dok istaknutiji urednici s prekovremenim satima zarade po 15 tisuca kuna, tvrde naši dobro informirani sugovornici iz tog dnevnog lista. Ovakva primanja više su nego solidna za poduzece koje je zadnjih godina napravilo više od stotinu milijuna kuna minusa.


Podijeli: Facebook Twiter