Vjerske udruge i sindikati izvan Zakona o udrugama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi Zakon o udrugama ipak se neće supsidijarno primjenjivati na sindikate, političke stranke, vjerske zajednice i udruge poslodavaca.

Po prijedlogu tog zakona koji je u javnoj raspravi bio početkom godine, on se trebao supsidijarno primjenjivati i na njih. Međutim, Ministarstvo uprave je u javnoj raspravi, čiji su objedinjeni rezultati nedavno objavljeni, prihvatilo primjedbu pet sindikalnih središnjica te će se sindikati, vjerske organizacije, udruge poslodavaca i političke stranke tretirati kao i dosad, dakle u skladu s posebnim zakonima koji se na njih odnose.

Osim zbog poštivanja Zakona o radu, ali i niza međunarodnih konvencija koje su u ovom slučaju bile na strani sindikata, za njih je to bilo važno i zato što ukidanjem supsidijarne primjene Zakona o udrugama otpada mogućnost da Ministarstvo uprave provodi upravni nadzor nad sindikatima, a što će biti njegova ovlast u odnosu na udruge.

To bi za sindikate državnih službenika bilo nezgodno, a potencijalno i opasno jer bi nadzor nad njihovim radom zapravo provodio poslodavac. Među javne izvore iz kojih udruge mogu biti financirane uvrstit će se i sredstva iz proračuna EU-a.

Korigiran je i članak koji obvezuje udruga koje su financirane iz javnih izvora na izvještavanje o tomu. Po prvotnom prijedlogu one su o utrošku tako dobivenog novca morale javno izvještavati na svojim internetskim stranicama. Međutim, time bi one udruge koje nemaju internetsku stranicu bile stavljene u neravnopravan položaj. Stoga će putem interneta o utrošku sredstava iz javnih izvora morati izvijestiti one udruge koje imaju web-stranicu, a one koje nemaju to će morati učiniti "na drugi odgovarajući način".

Novi Zakon o udrugama u proceduri Vlade očekuje se u listopadu, nakon čega će biti upućen u saborsku proceduru. (T. PONOŠ)


Podijeli: Facebook Twiter