Vjerska obilježja ukloniti iz državnih zgrada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastavljajuci svoju polemiku s crkvenim krugovima predsjednik Stjepan Mesic upozorio je u srijedu da Katolicka crkva ima privilegirani položaj u hrvatskom društvu. To je obrazložio cinjenicom da se samo katolicki simboli nalaze u državnim institucijama, narocito u vojarnama, kao i proracunskim financiranjem izgradnje crkvenih objekata.

"Privilegiranost postoji. U Hrvatskoj vojsci ima i pravoslavaca i Židova i muslimana i ateista, a ne samo katolika. No, u brojnim vojarnama vidio sam simbole samo jedne vjerske zajednice. Vidio sam ih i u policijskim objektima i u opcinskim zgradama. Vjerskim simbolima mjesto je u kapelama i tamo gdje se održavaju vjerski obredi. Poduzimao sam neke mjere u vezi s tim, ali ne znam jesu li one do kraja provedene. Crkva bi sama trebala reci da u laickoj državi katolicki simboli ne bi smjeli biti u državnim ustanovama", rekao je Mesic u intervjuu na Hrvatskom radiju. Dodao je da se u "euforicnoj situaciji" nije gledalo na te stvari, ali da bi sada trebalo vjerska obilježja ukloniti iz državnih zgrada.

Predsjednik Republike podsjetio je da se ogroman novac iz državnog proracuna ulaže u gradnju crkvenih objekata, a ponovno je kritizirao i odluku da se Crkvi vrati imovina Pavlina koju je još oduzeo car Josip II. Unatoc svemu, Mesic i dalje istice da nije u sukobu s Crkvom, nego samo postavlja pitanje kako je moguce da se u Glasu Koncila šefa države naziva veleizdajnikom, a da "oni ciji je to glasilo ostaju nijemi".

"Svecenici imaju pravo iznositi svoje politicko mišljenje, mogu se cak i kandidirati za Sabor i tamo ga iznositi. Medutim, ne slažem se s time da se Crkva bavi politickom djelatnošcu koja nema veze s njom", naglasio je Mesic. On ne vjeruje da bi mu uredništvo Glasa Koncila objavilo reakciju na sporni uvodnik Ivana Miklenica sve da ju je i poslao.

"Može direktor tog tjednika Nedjeljko Pintaric govoriti da bi to ucinili, ali Glas Koncila nema obicaj objavljivati pisma citatelja. To još nikome nije pošlo za rukom", zakljucio je Mesic.

U Crkvi nisu u srijedu bili raspoloženi za dodatno suceljavanje s predsjednikom Republike. Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancic na sve je Mesiceve primjedbe uperene protiv Katolicke crkve odgovorio - nemam komentara. Mesic je inace, gostujuci na Hrvatskom radiju, procijenio i da ga "napadaju i ustašoidi i cetnici", a to mu sugerira da je na "pravom putu".


Podijeli: Facebook Twiter