Vjeronauk staviti na pocetak ili kraj nastave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic uputio je preporuku svim školama da vjeronauk u satnici smjeste na pocetak ili kraj nastave, a ako to nije moguce, osiguraju primjerene aktivnosti za djecu koja ne polaze nastavu vjeronauka.

- Škola je po zakonu dužna voditi brigu o ucenicima koji ne idu na vjeronauk, a takvih je oko 15 posto. U razredima gdje dio ucenika ne polazi vjeronauk, škola je obavezna osigurati aktivnosti, prostor i osobu koja ce o djeci voditi racuna. Školski knjižnicar ne može biti ta osoba koja ce s djecom provesti 70 sati godišnje - porucio je Jovanovic s konferencije za novinare gdje je predstavio aktivnosti svog resora u prvih 100 dana mandata.

Medu ostalim novostima, ministar je najavio novo zapošljavanje u školama, u prvom redu nastavnika i strucnih suradnika, psihologa i pedagoga. Do 16. veljace od osnovnih su škola, kaže, primili zahtjev za zapošljavanjem 500-tinjak djelatnika, a od srednjih za 193 nova djelatnika, od toga više od stotinu strucnih suradnika.

Kad je o obnovi derutnih škola rijec, ministar kaže kako su za akutne popravke zadužene jedinice lokalne samouprave, a ministarstvo ce dati podršku da se problem riješi. Dodao je i kako hitno namjerava riješiti pitanje osiguranja škola kroz jedinstvenu policu osiguranja.

Novi eksperimentalni gimnazijski programi, ekonomski, tehnicki i turisticki, uvest ce se eksperimentalno od jeseni u Gospodarskoj školi u Varaždinu, koja je izradila projekt za ova tri programa. Odobreno je i 26 novih studijskih programa, a u Ministarstvu obrazovanja najavljuju daljnju prilagodbu programa tržištu rada.

Po najavi Petra Skansija, pomocnika ministra za sport, sporta ce u školama biti puno više nego dosad.

- Djeca koja iza škole igraju košarku sjecaju se svega s nastave, a oni koji nakon nastave igraju igrice ne sjecaju se nicega. Inzistirat cu na svakodnevnoj gimnastici u školi, pa bilo to i razgibavanje na pocetku ili kraju nastave - kazao je Skansi.

S ukidanjem zakljucivanja ocjena na polugodištu ici ce se najvjerojatnije od iduce školske godine, najavljuju u MZOS. Time ce se, tvrde, izbjeci nepotrebni stres na polugodištu. S istim ciljem, ministar, kao jedan od prvih prioriteta, najavljuje i uvodenje e-imenika.

Dobre vijesti ocekuju studente, jer ministar Jovanovic kao jedan od prioriteta najavljuje podizanje studentskog standarda. U njega se vec danas ulaže pola milijarde kuna, što ministar smatra lijepim iznosom, koji bi se morao racionalnije trošiti.

- Razgovarao sam s upravom svih studentskih centara i predložit cemo rješenje oko novog nacina financiranja studentskog smještaja i prehrane, kazao je Jovanovic, najavljujuci veci broj stipendija i kredita za studente. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter