Vjernici proslavili Kurban-Bajram

(Arhiva GI / Saša MILJEVIĆ)
(Arhiva GI / Saša MILJEVIĆ)

Ranojutarnjom molitvom u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Puli obilježen je danas jedan od najvećih islamskih praznika Kurban-Bajrama kojem se odazvao veliki broj vjernika iz Pule i okolice. U prigodnom obraćanju, glavni imam Esad ef. Jukan, spomenuo je da Islamska zajednica u Puli ove godine obilježava 48 godina postojanja, no da su do njenog osnivanja bile potrebne dvogodišnje pripreme koje su započele 1967. godine pa zapravo slave 50. godišnjicu postojanja.

Žrtvovanje životinje

Spomenuo je pritom i velike zasluge koje je u samom osnivanju imao Hadžija Sulejma Crnović, koji je za potrebe održavanja vjeronauka u to doba dao i svoj stan. Čestitajući svim vjernicima blagdan Kurban-Bajram, glavni imam im je poželio sve najbolje, puno zdravlja i veselja te da blagdan provedu u miru i toleranciji te svima zaželio "Bajram Šerif Mubarek Olsun!".

Nakon svečanosti pojasnio je da je to blagdan kada vjernici obavljaju žrtvovanje životinje i meso te životinje dijele potrebitima, najbližima i susjedima jer takva gesta ima prije svega socijalni karakter.

- Na taj se način muslimani približavaju onima s kojima žive ili dijele dobre međusobne odnose. To je blagdana sjećanja na spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za boga, no bog se umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna. Ovo je blagdan kada muslimani idu na hadž ili hodočaste u Meku i Medinu prisjećajući se Ibrahima i događaja sa sinom. Svaki musliman ima dužnost hadža jednom u životu ukoliko je u financijskoj mogućnosti, pojasnio nam je imam Jukan.

Uzvišeni dan

U povodu islamskog blagdana Kurban-bajrama, pulski gradonačelnik Boris Miletić uputio je čestitku pulskom Medžlisu Islamske zajednice, glavnom imamu Esadu ef. Jukanu i svim građanima islamske vjeroispovijesti: "Povodom blagdana Kurban-bajrama u ime Grada Pule i svoje osobno, upućujem Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti iskrene čestitke u želji da Vam ovaj sveti blagdan protekne u znaku duhovne radosti, blagostanja i mira. Neka nam ovaj veliki islamski praznik bude svima poticaj za nastavak širenja plemenitih vrijednosti dobrote, mira, tolerancije i brige za druge. Bajram Šerif Mubarek Olsun!", poručio im je gradonačelnik Miletić.

Srdačne čestitke osobno su uputili i zamjenik gradonačelnika Robert Cvek i istarski župan Valter Flego koji su jučer i posjetili Medžils Islamske zajednice u Puli. "Upućujem Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, iskrene čestitke povodom blagdana Kurban Bajrama. U ime Istarske županije i svoje osobno, želim Vam puno Božjeg blagoslova, da nadolazeće dane proslavite u ozračju mira i društvu svojih najmilijih, te u duhu tradicije i Vaših blagdanskih običaja. Nadam se da će ovaj veliki blagdan podsjetiti sve nas na važnost mira i međusobnog zajedništva te pružiti sreću i osjećaj zadovoljstva i spokoja cijeloj islamskoj zajednici. Bajram Šerif Mubarek Olsun!", poručili su Cvek i Flego.

Kako saznajemo od vjernika Envera Slomića, običaj je da muslimani dočekuju Bajram u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajramski namaz. Slijedi čestitanje, pa odlazak na groblja najmilijih te se potom vraćaju u svoje domove na svečani ručak s obitelji.

- Za nas muslimane ovo je uzvišeni dan. Nakon molitve, idem i ja na grob svojem poginulom sinu, a poslije na svečani ručak s obitelji, rekao nam je Slomić.

(S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter