Vjernici će financirati gradnju džamije u Puli

Simulacija budućeg Islamskog kulturnog centra s džamijom i minaretom 
Simulacija budućeg Islamskog kulturnog centra s džamijom i minaretom 

- Od gradnje Islamskog centra u Puli ne odustajemo. Lokacijska dozvola je izdana, idejna rješenja i glavni projekt su gotovi, sada tražimo ponude za izvedbeni projekt, i to je to. Za posljednjeg posjeta novog muftije Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziza ef. Hasanovića Puli početkom listopada, kada ga je primio gradonačelnik Boris Miletić, istaknuto je da će nakon izgradnje riječke džamije pulska postati prioritet Islamske zajednice Hrvatske, rekao je glavni imam u Medžlisu Islamske zajednice Pule Esad efendija Jukan.

Pojasnio nam je da je trenutno prepreka realizaciji tog projekta to što je jedna od parcela koju je kupila Islamska zajednica uknjižena greškom suda kao zgrada sa šest stanova u vlasništvu Grada.

Prema glavnom projektu, procijenjeni iznos za gradnju bio bi 14 milijuna kuna - iako trenutno građevinska struka kaže da može i jeftinije, no to je još jedan u nizu faktora koji trenutno koči realizaciju.

- Riječ je doista o velikom iznosu. Svakodnevno smo svjedoci da ekonomska kriza sve pogađa, da ljudi ostaju bez posla, i muslimani i nemuslimani, da ih sve više kopa po kantama za smeće, a s obzirom na to da se Islamska zajednica financira isključivo iz članarina, bilo bi licemjerno sada krenuti u ovaj projekt i tražiti donacije od vjernika, kaže ef. Jukan.

Na upit hoće li i kako zatvoriti financijsku konstrukciju za gradnju budućeg centra, kad se svojevremeno spominjala i mogućnost da će im novac osigurati pokojni libijski predsjednik Gadafi, Jukan kaže da je to bila ideja jer su u sklopu jednog službenog posjeta hrvatske delegacije Libiji taj projekt dali Gadafiju koji im, međutim, nije nikada dao službeni odgovor.

- Nadali se jesmo, ali ćemo sada taj projekt financirati iz članarine naših članova zajednice u Puli, što je otpočetka i bila ideja.

Vraćajući se na posjet muftije Aziza ef. Hasanovića Puli, kaže da je tada rečeno da je izgradnja Islamskog centra i proširenje džamije jedan od prioriteta Islamske zajednice u Hrvatskoj, nakon što se iduće godine službeno otvori riječka džamija.

Kaže da se o džamiji počelo razmišljati 2007. godine na prijedlog nemuslimana koji su im i financirali izradu idejnog projekta, a Zajednica je potom nastavila izradu dokumentacije.

- Naša se zajednica svakodnevno, a ne godišnje, širi i potrebe su nam realne i velike. Trenutno imamo u zajednici na području Puljštine 600 obitelji, što je oko dvije i pol tisuće članova, a to nije malo. Za sve njih izgradit ćemo mjesto gdje će se moći moliti. Teško je prognozirati kada će biti postavljen kamen temeljac, ali jednom kada ova kriza prođe, vjerujem da ćemo moći vrlo brzo krenuti u gradnju, rekao je na kraju Esad ef. Jukan. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter