Vjerni pas stražari na vlasnikovu grobu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan pas mješanac u Kini, koji je bio jedini pratitelj lokalnoga 68-godišnjeg samca, odbio ga je napustiti cak i nakon njegove smrti, izvijestila je britanska TV mreža Sky News.

Lao Pan (68) umro je pocetkom ovoga mjeseca u selu Panjiatunu u blizini grada Qingdaoa u pokrajini Shandong.

Njegov žuti pas nestao je iz stana kada su iznosili pokojnika, a kasnije je pronaden na njegovu grobu, odbijajuci ga napustiti cak i nakon sedam dana bez hrane.

Vidjevši da je pas bez hrane, mještani su ga pokušali odnijeti natrag u selo, dajuci mu nešto hrane. Pas je pojeo hranu i vratio se na groblje.

Sada mu mještani redovito nose hranu i vodu, a toliko su dirnuti njegovom vjernošcu da mu planiraju izgraditi psecu kucicu u blizini vlasnikova groba.

Sky News navodi da prica podsjeca na Greyfriar Bobbya iz Edinburgha, terijera koji je proveo 14 godina uz grob svoga gospodara u 19. stoljecu. On je sada ovjekovjecen s broncanom skulpturom u gradu i ima svoje web stranice.

Bobby je pripadao Johnu Grayu, policajcu iz Edinburgha. Bile su mu dvije godine kada je Gray umro od tuberkuloze 1858. i pokopan je na groblju Greyfriars Kirkyard. Pas je proveo ostatak života sjedeci na grobu svoga gospodara, a brigu o njemu vodili su dobrohotni gradani.


Podijeli: Facebook Twiter