Vjeran Zuppa debitirao kao redatelj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugledni dramaturg i profesor Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu Vjeran Zuppa na grožnjanskom je Trgu glagoljaša u petak je debitirao kao redatelj.

U sklopu akademske radionice From page to stage, s mladim glumcima i studentima glume zagrebacke i osjecke akademije u slikoviti je grožnjanski ambijent postavio predstavu "Fortinbras se napio" poljskog pisca Janusza Glowackog, djelo snažne i nedvosmislene poruke, u kojem glavne uloge imaju iskljucivo antijunaci.

Norveški princ Fortinbras anonimac je i marginalni lik iz Shakespeareova "Hamleta". Sklon opijanju, bez ikakvih moralnih vrijednosti, on zahvaljujuci dvorskim intrigama, bezobzirnim umorstvima i atentatima postaje norveški kralj. Na tom putu posutom leševima nesposoban je i zbunjen, no penje se na tron i grabi vlast.

Uprizorenjem teksta "Fortinbras se napio" Zuppa porucuje da i danas nismo lišeni nemoralnih ambicija vladajucih elita.

Fortinbrasa je odlicno odigrao Asim Ugljen, danskog kraljevica Hamleta Borko Peric, a danskog ministra Polonija Filip Lozic. Dojmljive kreacije ostvarili su Matija Kezele u ulozi beskrupuloznog ministra Sternborga i Šiško Horvat-Majcan u ulozi bezosjecajnog Osmookog.


Podijeli: Facebook Twiter