Vjencanja su uvijek u modi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bez obzira na ekonomsku krizu i(li) recesiju, vjencanja su uvijek u modi. Ona su zapravo kao neki dobar klasicni komad odjece, uvijek su tu, i svi kad-tad, kakvo-takvo vjencanje i požele. Ovu konstataciju potvrduje i Sposa News 12, netom održan u pulskom Domu hrvatskih branitelja.

Iako je na ovogodišnjoj Sposi izostala modna revija autorskih vjencanica, odabir lokacije pun je pogodak za manifestaciju ovoga tipa pa se nije ni osjetio nedostatak dizajnera. Revije provjerenih istarskih salona vjencanica Sandra te Neva održavale su se tijekom dana u dugackom holu.

Najaktualnije su i dalje bijele, klasicne vjencanice - s velom, Swarovski kristalima, dugacke do poda, a mogla se vidjeti i paleta vecernjih haljina, koje su varirale od onih sa šljokicama do koktel-haljina koje mogu poslužiti za one prilike kad smo uzvanici na nekim drugim vjencanjima.

Kad su vjencanja u pitanju naglasak je ipak na tradiciji, tako da ova austrougarska zgrada više odgovara Sposa Newsu - i arhitektonski, ali i lokacijom - od hotela Histrije. To su potvrdili i izlagaci i posjetitelji.

Na Sposi su se mogle naci informacije o svemu što je potrebno za ovaj svecani dan, od pozivnica i konfetijera svih dimenzija, cateringa, lokacija u sklopu ruralnog turizma, slasticarnica i zlatarnica do mnoštva onih koji pružaju usluge fotografiranja i(li) snimanja.

Ne bi li upotpunio svoju ponudu, Photo Professional Color Pula nudi i bedževe s magnetom ili kopcom sa slikom mladenaca, koji ostaju trajna uspomena koja ce, primjerice, krasiti obiteljski hladnjak, i to za samo 15 kuna.

Luisa Kumar pak izraduje servise od keramike, i to one prave, bez olova, zavojitih oblika dekoriranih špagom, što je pravi ekološki odmak od srebrnine i kristala.

Izlagaci kažu da svi mladenci žele da njihov dan bude poseban. "Interes je velik, no sada malo više paze na budžet", kaže djevojka iz jedne od najpoznatijih hrvatskih agencija za vjencanja BR dizajna, u cijem su albumu fotografije bajkovitih svadbi na nizu lokacija, od vinograda do plaža.

Atraktivna su i tematska vjencanja, tako da su na sajmu dobili i upit za vjencanje u Splitu, i to u rockabilly stilu. Iz LF wedding arta potvrduju da su svadbe manje, ali i dodaju da na tržištu valja biti poseban i organizirati vjencanje u masliniku, na brodu, moru... Dok nam to pricaju mame nas kanapeima u caši - kozicama s pomidorinima, medom i kapulicama te kremom od gorgonzole s rukolom i pancetom.

Najsladi i najposjeceniji bio je Plavi salon - gotovo da je pucao po šavovima od slastica i pica, a u pozadini su bili bendovi, zaduženi za glazbenu potku vjencanja. Istarske slasticarnice, Brionka, ali i prodavaci paškog sira svecano su dekorirali stolove, koje su krasile torte svih oblika i velicina. A kad su kolaci u pitanju, dominirali su oni tradicionalni. "Najviše se traže cukerancici, kroštule, vanilin-kiflice, zvjezdice i kremasti kolacici", kaže nam gospoda iz lindarskog Antica.

Come back tradicije ogleda se i u odabiru vjencanog prstenja. Nakon onih koje su karakterizirale ravne, moderne linije, ukrašenih briljantima, ponovno se traže klasicne vitice, jednostavne i zaobljene, u stilu prstenja naših djedova, baka i roditelja. Bitno da su zlatne i jednostavnih linija, s vintage retro štihom.

Vjencanice se mogu i iznajmiti, što stoji od 1.500 do sedam tisuca kuna, a ako je ipak želite nositi samo vi, cijena im se krece od dvije do 10 tisuca kuna, ovisno o modelu.

"Oduvijek sam željela vjencanicu. No, dok je nisam obukla nisam bila sigurna. Kada sam je odjenula, znala sam da je to - to. Iznajmila sam je u agenciji Sandra za 4.500 kuna", kaže 27-godišnja Aleta iz Poreca, koja je na sajam došla s prijateljicom ne bi li finiširala pripreme za vjencanje u travnju. "Pripremamo se od rujna, sada tražimo prstenje. Bit ce to srednje vjencanje, s 90 uzvanika, i koštat ce nas oko 80 tisuca kuna." Na upit tko ce to financirati, Aleta odgovara: "Mi, roditelji i uzvanici".

"Naše je vjencanje tradicionalno", kažu 34-godišnji Lara i Rudolf, koji su iz Umaga u pratnji Larinih roditelja došli prošvrljati i pripremiti se za vjencanje u svibnju. "Gotovo 90 posto toga je riješeno. Najprije smo poslali pozivnice, rezervirali svecenika i termin te riješili snimanje vjencanja. U salonima su mi rekli da novi modeli vjencanica dolaze nakon Nove godine pa je sada tražim. Da, vjencanica ce biti klasicna, romanticna", kaže Lara. Ni Rudolf još nije odabrao odijelo. Vele da ce na vjencanju biti 130 uzvanika, a koštat ce ih oko 100 tisuca kuna, i to bez muzike, jer mladoženja svira u jednom bendu.

Jedno je sigurno - vjencanja su uvijek in.


Podijeli: Facebook Twiter