Vjencali se princ William i Kate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obavljeno je. Princ William i gradanka Kate Middleton postali su supružnici. Sretni smo što cete nam se pridružiti u proslavi jednog od najsretnijih dana u našim životima. Ljubav kojom smo okruženi i koju su nam ljudi iskazivali tijekom zaruka nevjerojatno je dirljiva i oboje nas je duboko ganula. Htjeli bismo iskoristiti ovu priliku svima najiskrenije zahvaliti na ljubaznosti, porucili su mladenci s vjencanja.

Kate Middleton u zavjetima koje je izrekla pred oltarom Westminsterske opatije nije obecala da ce "slušati" supruga, ali je obecala da ce "voljeti, podupirati, poštovati i pratiti" princa Williama. Princeza Diana 1981. je godine uvela tu inovaciju u svojim zavjetima princu Charlesu. Ipak, poslušnost svojim supruzima, princu Andrewu i princu Edwardu, kasnije su obecale Sarah Ferguson i Sophie Rhys-Joes. Zanimljiv je i detalj da princ William nece nositi vjencani prsten.





Kraljica Elizabeta II. proglasila je princa Williama i Kate Middleton vojvodom i vojvotkinjom Cambridgea, objavila je Buckinghamska palaca nekoliko sati prije vjencanja.

William, sin princa Charlesa i drugi u redu nasljedivanja prijestolja, dobio je od bake najvišu titulu britanskog plemstva. Princ William je takoder postao grof Strathearna i baron Carrickfergusa, pa ce Kate nakom vjencanja u Westminsterskoj opatiji u petak prijepodne postati grofica Strathearna i barunica Carrickfergusa.

Nakon vjencanja, pet kocija prevozi svadbenu povorku iz Westminsterske opatije u Buckinghamsku palacu.





Inace, London je pod opsadom vec danima. Mase zantiželjnika htjele su vidjeti i pozraviti novi kraljevski par. Ni Hrvati nisu ostali imuni na kraljevsko vjencanje, barem ako je suditi po informacijama iz vecih hrvatskih turistickih agencija koje su organizirale putovanja u London. Cijena puta u London u pravilu se u agencijama kretala oko 4 tisuce kuna. No ovaj je termin bio za tisucu pa cak i do dvije tisuce kuna skuplji nego inace. Razlog tome je jasan.

Za kraj malo o brojkama. Londonske ulice osiguravalo je 5.000 policajaca. U britanskoj prijedstolnici okupilo se više od milijun turista, a predvida se da ce 140 tona otpadaka ostat ce na londonskim ulicama nakon završetka svecanosti.



U izvještavanje s kraljevskog vjencanja ukljuceno je 8.000 pripadnika sedme sile. 1.900 uzvanika nazocilo je vjencanju u Westminsterskoj opatiji, a  650 gostiju kraljica Elizabeta II. pozvala je na primanje u Buckinghamsku palacu, dok je 300 gostiju pozvano je na veceru koju organizira princ Charles. Diljem Velike Britanije planirano je 5.500 ulicnih zabava posvecenih vjencanju stoljeca.


Podijeli: Facebook Twiter