Vjencali se Medulinka i Barbanac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vjencanje na medulinskoj rivi bilo je vrhunac predstave koju su danas priredili medulinsko Društvo kulturno-umjetnickog stvaralaštva Mendula i Kulturno-umjetnicko društvo Barban u sklopu tradicionalne manifestacije "Medulinka". Na istarskom piru danas su se "vjencali" Medulinka Foška Radoševic i Barbanac Mate Broskvar.

Ugodaj je prvo stvorila svadbena povorka s mladoženjom uz pedesetak clanova KUD-a Barban u narodnim nošnjama, koja je krenula od vjetrenjaca nedaleko kampa Medulin. S druge strane, iz centra mjesta, uputili su se pak clanovi DKUS-a Mendula koji su, takoder u narodnim nošnjama, šetnjom po selu pripremali mladu za udaju.

U uprizorenje svadbe ukljucili su se tako i brojni turisti koji su usput od folkloraša dobivali pozivnice i domace proizvode jer je mimohod zapravo bio poziv gostima da dodu na pir, a pjevalo se i plesalo na tri mjesta po selu. Sve je time bilo spremno za središnji dogadaj, sam cin vjencanja na rivi, na koje su svi stigli praceni zvukovima roženica, miha i kanta na tanko i debelo.

Brojna okupljena publika budno je pratila dolazak, oblacenje i prosidbu Medulinke na pozornici. Barbanci su došli po mladu, no Medulinci je nisu odmah htjeli dati, ali stari svat nakon pregovaranja ih je ipak udobrovoljio i cin "vjencanja" mogao je poceti. Nakon toga bacen je svadbeni kolac, a mladenci su zajednickom pjesmom ispraceni na patanu te ih je ribar odveo u "bracne vode". Nakon službenog dijela, svatovi su se nastavili zabavljati za svadbenim stolom. (P. LUKEŽ, snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter