"Vječna" pravna tema - pravna stabilnost i(li) efikasnost

Pravnički skup u Gračišću
Pravnički skup u Gračišću

Dvodnevni znanstveno-stručni skup "In memoriam Srećko Zuglia (1888. – 1969.)" završen je jučer u gračaškom Špitalu, okupivši niz pravnika iz Istre i čitave Hrvatske. Kongres koji se bave procesnim pravom okupio je pravnike različitih profila; od sveučilišnih profesora, odvjetnika, sudskih savjetnika i sudaca iz istarskih općinskih, županijskog i trgovačkog suda, ali i predstavnike Visokog trgovačkog suda, Vrhovnog suda, Ministarstva pravosuđa, te Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Odabrana je "vječna" pravna tema Reforme parničnog postupka između brzine i kvalitete, dakle ekvilibriranje u zlatnoj sredini između stabilnosti i pravne sigurnosti parničnog prava i njegovoj prilagodbi suvremenosti radi veće efikasnosti samih postupaka. Tema parničnih reformi razmatrala se iz trostruke perspektive: procesnopravne, praktične i pravnopovIjesne. Dotakli su se aktualnih kretanja, posebice nacrta izmjena Zakona o parničnom postupku, s usporedbom reformi parničnog postupka u Europi, ali i u prošlim epohama.

Cilj je skupa bio da se u kolegijalnom duhu pronađu zajedničke dodirne točke i ocijeni svrsishodnost aktualnih reformskih nastojanja, kao i utvrde smjernice budućih korisnih promjena parničnog postupka. Na otvorenju skupa studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu (Dominik Glavina, Danijel Javorić Barić, Mauro Lukić i Relja Rajković) prisjetili su se Srećka Zuglia, doajena discipline građanskog procesnog prava te jednog od osnivača hrvatske moderne procesnopravne znanosti, rođenog u selu Čulji u općini Gračišće.

U prvom dijelu skupa Putovi i bespuća parničnih reformi: sadašnjost i prošlost, Alan Uzelac je održao izlaganje naslovljeno "Kamo idu parnične reforme u Hrvatskoj i Europi?"; Igor Vidra i Radovan Raduka na temu "Pravci i planovi reforme Zakona o parničnom postupku"; Henrik Riko Held "Izazovi procesnih preobrazbi u tradiciji procesnog prava", a Ivan Milotić "Unaprjeđenje efikasnosti u rimsko-kanonskom sudskom postupku". Drugi dio skupa održan nazvan je Osnovni problemi parničnih postupaka pred hrvatskim sudovima.

Tu se govorilo o problemima iz prakse sudova u Istri prema izvješćima sudaca i odvjetnika praktičara. Otvorio ga je Emanuel Radolović s temom "Održavanje pripremnog ročišta, s posebnim osvrtom na dostavu"; Biserka Radolović s "Prekluzija preinake tužbe te isticanja novih činjenica i dokaza nakon zaključenja prethodnog postupka"; Luka Šumberac "Pojedina sporna pitanja kod naknade troškova postupka"; Sonja Marinac Rumora "Posebnosti primjene ZPP-a u praksi trgovačkih sudova"; Iva Kancijanić "Tuženici nepoznatog boravišta i osobe koje ih zastupaju", te Slađana Aras Kramar "Privremeni zastupnik ili poseban skrbnik: što donosi ObZ".

Dragan Katić je izlagao na temu "Problemi u revizijskom postupku"; Marko Bratković "Obrazloženje odluka u revizijskom postupku"; Aleksandra Maganić "Ogledni postupak između jedinstvene primjene prava i kolektivne pravne zaštite", te Juraj Brozović "Sudske pristojbe i pravo na pristup pravosuđu". Organizator kongresa bio je docent zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Milotić i Pravni fakultet u Zagrebu, a sve je realizirano putem projekta TCJust-UD Hrvatske zaklade za znanost. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter