Vjecna borba protiv izlova prstaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju Policijske uprave istarske u prošloj je godini u osam slucajeva zaplijenjeno 160 kilograma prstaca. Za ta je kaznena djela odgovaralo šesnaest pocinitelja, a samo je jedna zapljena izvršena na granicnom prijelazu. Rijec je o zapljeni na Plovaniji iz travnja 2010. kada je policija u posebno preradenom spremniku automobila Mercedes 250 D pronašla 36 kilograma ove zašticene školjke.

No, istarska je policija razbila organiziranu grupu švercera s podrucja Umaga koji su od lipnja do listopada 2010. u Sloveniju prošvercali cak tri tone raznih školjkaša, medu njima i prstaca, ukupne vrijednosti oko 102.000 eura. Buduci da je rijec o predmetu USKOK-a taj slucaj nije u godišnjoj statistici PU istarske, no mora biti spomenut.

Alen Drandic iz Sektora za granicu - Odjela za državnu granicu iz PU istarske podsjeca da je izlov zašticene školjke kao što je prstac kažnjiv po više zakona: kaznenom, zakonu o morskom ribarstvu i zakonu o zaštiti prirode. Kazneni zakon za to predvida novcanu kaznu ili kaznu zatvora od godine dana.



- Prema zakon o morskom ribarstvu... posjedovanje prstaca kažnjivo je samo po sebi. Naknada troškova za izlov kilograma prstaca iznosi 5.000 kuna, a novcana kazna krece se u rasponu od 5.000 do 15.000 kuna za fizicku osobu. Za obrtnike koji ilegalno vade prstace kazna se krece od 10.000 do 150.000 kuna, za odgovornu osobu u poduzecu i u gospodarskom ribolovu od 10.000 do 30.000 kuna, dok za se za pravnu osobu tj. tvrtku krece od 20.000 do 300.000 kuna, rekao je Drandic. Dodao je i da onaj tko izlovljava prstace odgovara i po zakonu o zaštiti prirode koji je predvidio novcanu kaznu od 7.000 do 15.000 kuna te naknadu od 50 kuna po izlovljenom komadu prstaca.

Švercaju li se pak prstaci preko državne granice krši se i kazneni zakon, odnosno izbjegava se carinski nadzor za što je predvidena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Ako je rijec o organiziranoj grupi kazne su od jedne do osam godina zatvora.

Policijski službenici povremeno sudjeluju u zajednickim akcijama s djelatnicima državnih tijela u nadzoru ugostiteljskih objekata.

- U studenom su u ugostiteljskom objektu u Bujama, zatecena cetiri državljana Italije kako konzumiraju prstace. Policija je od vlasnika restorana saznala da je od nepoznate osobe kupio 4,5 kilograma prstaca za 150 kuna po kilogramu... U ovom su slucaju osim vlasnika i kuharice kazneno prijavljeni i talijanski državljani i to za kazneno djelo poticanja, rekao je Drandic.

Cinjenica je da se zabranjeni prstaci mogu konzumirati diljem Istre, a porcija u kojoj je 30 dekagrama prstaca obicno se naplacuje 150 kuna.(S. PERŠIC)



Traženi u Sloveniji i Italiji

U slucaju hrvatsko-slovenske grupe krijumcara prstaca iz Istre, koja je razotkrivena prošle godine, slovenska je policija kaznila je neke slovenske pripadnike te organizacije kaznom od 5.400 do 10.000 eura, a vlasnicima restorana na slovenskoj obali koji su prodavali prstace je kazne od tisucu eura izrekla je ribarska inspekcija. Vlasnici restorana za to mogu biti kažnjeni i s više od 20.000 eura.I u Italiji se, uz osobe koje se bave izlovom ili krijumcare prstace, sankcioniraju vlasnici restorana koji te morske plodove nude. Krivicni zakon predvida zatvorsku kaznu od mjesec do godinu dana zatvora, a novcanu kaznu od 516 do 3.098 eura.
U Sloveniji je izlov prstaca vec davno izumro jer ih jednostavno više nema, dok se u Italiji i dalje vodi svakodnevna borba protiv ilegalnog izlova i to narocito u regiji Puglia te u Campaniji na Tirenskom moru. U Pugli prstaci dostižu maksimalnu dužinu od jedva cetiri centimetra, a u tamošnjim restoranima prodaju se i po cijeni do 100 eura za kilogram.
Na poluotoku izmedu Napulja i Salerna na jugu Italije, unatoc zabrani i oštrim sankcijama, svaki se dan izlovi oko 500 kilograma prstaca koji ostvaruju godišnji promet od oko dva milijuna eura. Svake godine izlov prstaca na tom poluotoku, koji je crna tocka na talijanskoj karti, uništava 70.000 cetvornih metara morskog dna. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter